Читателят с опит го споделя

Отсега можете да помислите за опазване на гроздето от косове и оси

Това може да стане с мрежа, която на мен ми върши отлична работа, казва Кочо Пандов


От много години ни мъчи проблемът с опазването на гроздето от косове, казва нашият читател Кочо Пандов. Пробвал е всякакви препоръчвани методи за сплашване - капачки, червени парцали, пластмасови шишета, CD-та, магнетофонни ленти, пиратки и какво ли още не. С тези неща обаче косовете свиквали много бързо, след което започват да атакуват гроздето още в началото на неговото узряване, казва той.

И съветва
ЗАГЛЕДАЙТЕ СЕ В МРЕЖИТЕ...
От няколко години ги ползвам и ефектът е отличен, казва той.
Наистина на пазара различни фирми вече предлагат различни видове мрежи срещу всички видове природни яявления и различни видове вредители. Много стопани - и овощари, и лозари ги ползват и покривайки с тях опазват успешно както овошки, така и лозя.

Аз ползвам една от най-добрите мрежи за защита от косове, оси, пчели и мухи - тя е тип "Имполирете". Има ширина 1 (един) метър, големината на отворите й е няколко милиметра и не позволява на осите да проникват през нея. Има още едно голямо предимство - при скъсване на някоя нишка от мрежата, тя не се разплита. Цената на един метър е под един лев, но пък с ефекта, който постигам, тя много бързо се изплаща.

Кога да я поставите

Има 2 начина за това

Мрежата се поставя върху цялата площ или ред по ред

Поставянето на мрежата може да става по два начина: покриване на цялата площ или покриване на всеки ред от двете страни. Покриване на цялата площ се прави при малко лозе, но тогава остава проблемът с осите, които продължават да нанасят големи поражения. Мрежата се поставя в първите дни на август, когато започват да узряват ранните десертни сортове лози.  Свалянето е се извършва в деня на масовата беритба.

Как сами да я монтирате

Направете си кукички от мека тел за закрепяне и разгъвайте мрежата на етапи

За да закрепите мрежата върху лозите трябва да си направите кукички от мека тел - по една за всеки 1 метър за горната и долната страна на мрежата. Разгъването на мрежата започва от едната страна на реда, за да не пада тя се закачва с кукичките за втората тел. В края на реда продължавайте разгъването от другата страна на реда и закачвайте мрежата към вече прикрепените кукички (така че да държат мрежата и от двете страни на реда). На края на реда мрежата се отрязва и двете мрежи се свързват плътно с кукички. След това започва закачването на двете мрежи от долната страна, така че да се получи напълно затваряне.

Можете сами да я свалите

В деня на беритбата я навийте на руло и я съхранете на тъмно и сухо място, за да можете да я ползвате дълги години

Мрежата се сваля много лесно и бързо в деня на беритбата. Тя се навива на руло и е добре да се отбелязва от кой ред е, за да бъде използвана следващата година за същия ред. Мрежата трябва да се съхранява на тъмно и сухо място, и така може да бъде използвана дълги години. За сведение на колегите лозари тя много бързо се изплаща, тъй като няма загуби от косове, а от оси загубите стават минимални, обяснява ни Кочо Пандов, който е не само любител, но и агроном.