Законова поправка, която да позволи на тютюнопроизводителите да продават сами без акциз до 10% от продукцията си като нарязан преработен тютюн обмислят да предложат протестиращи. Това заяви Арбен Мименов, кметът на Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. Акцизната ставка върху всеки килограм обработен тютюн у нас сега е 152 лв.

Има прекалено много изисквания, които тютюнопроизводителите няма да могат да покрият, а и няма аналог на тази идея никъде, призна все пак той.

В топлото време тютюнът, който не е продаден, ще се развали до 10-15 дни. Производителите съхраняват тютюна в холовете, обръщат го, проветряват го, но той се разваля и загубите ще са огромни, обясни Мименов.

Протестите на тютюнопроизводители заради забавената кампания и ниските изкупни цени продължават. В протестите участват и деца, които не ходят на училище, макар родителите им да са информирани, че ще загубят детските надбавки.

В момента тютюнът се изкупува на цени от 4.50 до 5.50 лв., а производителите настояват за суми между 6 и 7 лв.

По данни на производители през тази година в съседните страни са произведени свръхколичества ориенталски тютюн и затова цената е паднала. Сериозен проблем е, че у нас се продават малки количества тютюн. Затова е необходима организация, която да обедини производителите.