Как да си направите?

Млечно масло в домашни условия от биволско, овче или козе мляко

Можете да си направите в домашни условия масло от краве, биволско, овче или козе мляко. Поради особената структура на козето мляко получаването от него на масло е значително затруднено. Млякото, от което ще избивате маслото МОЖЕ ДА Е СУРОВО ИЛИ ВАРЕНО пастьоризирано. Уредите, които които се използват за избиване на масло в домашни условия, биват: дървени (вертикални - изработeни от майстор-бъчвар; пресечен конус) метални - модел пералня "Рига" или българска пералня, има и руско производсво от същия модел, в умален вид, или пласмасови - детска пералня.

МАСЛО ОТ СУРОВО МЛЯКО (ПРОКИША). След издояването прецедете и налейте млякото в съд, отговарящ по обем на уреда, в който ще го избивате. Препоръчително е в млякото да прибавите закваска от 1 процент българско кисело мляко. Съхранявайте го при стайна температура. Прецедете и добавете следващото издоено мляко след предварително разбъркване на заквасеното мляко в същия съд. Добавяйте мляко, докато количеството му достигне обема на уреда, в който ще става избиването за масло.
Така подготвеното мляко (прокиша) трябва ДА ПОЛУЧИ ПРИЯТНО КИСЕЛ ВКУС
след което го охладете до 12-13 градуса и го прехвърлете в уреда за избиване. Особено важно изискване е МЛЯКОТО ДА ЗАПЪЛВА ЕДНА ТРЕТА ОТ ОБЕМА МУ! Нарушаването на тези правила затруднява и дори прави невъзможно добиването на масло.

ПРОЦЕСЪТ НА НОРМАЛНО ИЗБИВАНЕ НА МАСЛОТО ПРОДЪЛЖАВА ОКОЛО 1 ЧАС
Маслото се отделя по повърхността на работния материал във вид на дребни зрънца (оризови до грахови) за по-пълно промиване на маслото. След това източете мътеницата и промийте маслото 2-3 пъти със студена питейна водас  температура, не по-висока от 10-15 градуса, за бъдат отмити белтъчините от маслото.

КАЧЕСТВЕНОТО МАСЛО съдържа не повече от 16 процента вода. Това се постига чрез пресоване на промитото масло с валяк (точилка за баница). Съхранявайте маслото в хладилник в подходящ съд.