Визуална диагностика

Често срещани болести при съхраняване на плодовете

Предотвратяват се само с профилактични пръскания

Георги Златарски е изпратил плодове на ябълки с молба да му кажем от какво заболяване са нападнати.

ГОРЧИВИ ЯДКИ. Плодът на снимката вляво е с горчиви подкожни петна или горчиви ядки, както още ги наричаме. Това е физиологично заболяване дължащо се най-често на липса на калций в последната фаза от наедряване на плодовете. Проявява се по-силно по отделни сортове. Липса на калций се появява при недостатъчна суха почвена влага, тъй като елемента е по-трудно разтворим.

ПРЕВЕНЦИЯТА Е СЛЕДНАТА: Поддържане на оптимална почвена влага при наедряване на плодовете; Листно третиране на чувствителните сортове ябълки 2-3 пъти през 15 дни) с листни торове съдържащи калций в последната фаза от наедряване на плодовете.

Чувствителни на калциев недостиг са сортовете Джонатан, червена превъзходна, Английска ренета, Бауманова ренета, Тетовка, Златна превъзходна.

СТРУПЯСВАНЕТО ЛЕСНО СЕ ПОЗНАВА. Плодът вдясно е с признаци на струпясване. Заболяването е гъбно и срещу него се води борба както извън, така и по време на вегетацията на ябълката. В този сезон вече ви препоръчахме пръскане с карбамид и бордолезов разтвор. Напролет борбата продължава и ние непрекъснато ви информираме кога да пръскате.