На никой не му се искаше да съобщи на аграрния сектор горчивата новина, че през 2010 година почти всякакво дотиране от страна на държавата за сектора отпада.
Направи го в прав текст шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова в Народното събрание, която обясни кратко и ясно кои четири преференции за земеделските производители, ползвани от тях досега, повече няма да съществуват.

Става дума за преференциите, които имаха фермерите по четири закона:
за облагане доходите на физически лица,
за местните данъци и такси,
за корпоративното подоходно облагане,
за закона за акцизите.
Въпросните дотации досега са били обявени като държавна помощ към момента на сключване на договора за присъединяване на България към ЕС. Но 3-годишният гратисен период за тях изтича на 31 декември 2009 година. И от 1 януари 2010 година

България е длъжна да ги премахне, а ако иска фермерите й да ползват облекчения, трябва да да нотифицира нови пред ЕК.
С това свършва данъчният рай за земеделските производители и те се изправят пред жестоката икономическадействителност.
Първо-в закона за акцизите преференцията свърши
А земеделският министър ни отговори на въпроса, че облекчението за акциза може да бъде вкарано към дирекетните палащания на стопаните. Става дума обаче за допълнително отпускане на  70-80 млн. лева, които досега се отпускаха за акциза. Сега държавата обещава да ги отдели като компенсации и даде към директните плащания.
Второ-земеделските дружества ще плащат плосък данък от 10 процента

По Закона за корпоративното подоходно облагане земеделските дружества, които не са еднолични търговци, досега плащаха 4% данък върху печалбата. Но от 2010 г. ще плащат като всички - 10% плосък данък.

Премахва се преференецията, с която се преотстъпва 60% от корпоративния данък на производителите за печалба от непреработена продукция - тук влиза расатителна, животинска, продукция от пчеластво, бубарство, оранжери, изкуствени водоеми.
Държавата ще търси начин да се реваншира частично на фермерите като увеличи от 40% на 60% нормативно признатите разходи за производство на земеделска продукция.

Трето- за данъка върху доходите на фермерите няма полезен ход
 За данъка върху доходите и за данък сгради няма полезен ход, призна шефката на бюджетната комисия в парламента. Принудени сме да премахнем това облекчение, казва депутатката.

Четвърто-данък върху селскостопанските постройки
Селскостопанските поктройки, досега освободени от данък, вече влизат в облагаемите активи.
Сегашните управляващи обвиняват предишните, че са знаели, че с края на 2009 г. изтичат преходните периоди, но не са започнали навреме процедурите по нотификация на т.нар. държавни помощи.

4-6-1  Държавата обещава, че ще се отделят 70-80 млн. лв. компенсации  заради отмяната на облекчението за акциза на горивата