В края на месеца направете резитба на всички многогодишни декоративни видове, без вечнозелените. Така ще ги предпазите от натрупване на много сняг по тях през зимата, от обезформяване и пречупване на някои клони.
Розите колкото са красиви, толкова са и нестудоустойчиви. Зариването е най-сигурното средство за предпазването им през зимата от измръзване. Ако досега не сте направили това, време е да побързате. Ако част от стъблото остане на открито, добре е да го увиете в слама или амбалажна хартия.

След приключването на работата в градината се погрижете за инвентара. Почистете го, измийте го, смажете остриетата, режещите части, заточете секаторите и градинските триони и сложете всичко за съхранение на сухо място. Просушете и почистeте освободените сандъчета, найлона и всякакъв друг покривен материал. Направете си ревизия на инвентара и си съставете списък, който ще допълвате през цялата зима за следващия сезон.

Стъклените бурканчета, както и металните кутийки, не са много подходящи за съхранение на семена, но пък осигуряват надеждна защита срещу мишки. Ако все пак прецените, че ще са ви удобни и решите да ги използвате, направете дупки на капачките, за да осигурите известно проветряване.
Не оставяйте коловете, които сте използвали за опора на доматите и други зеленчуци в градината. Приберете ги на сухо място и ги почистeте старателно. На открито бързо ще загнинат.