Не изхвърляйте растителните остатъци - стъбла, листа и корени, а подхранете с тях растенията
Беритбата на пипера е към своя край. Вместо да изхвърлите и унищожите растителните остатъци от него, специалистите препоръчват да ги оползотворите като тор. Разбира се, не пряко, а чрез поставянето им в компостния куп.
Каква казва науката

Пиперът е култура, която натрупва в растителните си части големи количества хранителни вещества и особено азот. Освен това чрез корените си също задържа известно количество в почвата и тя става подходящ предшественик за почти всички култури. Не се препоръчват само тези, които имат общи вредители - болести и неприятели с пипера.

Затова при приключване на вегетацията му може да използвате растителните остатъци от пипера, за да направите компост.
Прибавете го в компоста

След като изскубнете растенията ги нарежете на парчета и ги резстелете върху полуразложен оборски тор. Може да ги поставите и направо в компостния куп, като ги размесите с останалите компоненти.
Редовно разбърквайте компоста, за да ускорите разлагането на съставките му. При нужда сипвайте вода. Също така може да добавите и различни минерални и органични торове, за да обогатите сместа. След пълното разлагате на компонетите компоста е готов да подхрани различните растения в градината.
Не изхвърляйте пиперовите растения, в тях има много хранителни вещества