Семепроизводителите останаха силно изненадани, че някой се е сетил за тях и ги е поканил на среща в МЗХ. През миналата седмица те проведоха работна среща със зам.-министър Преслав Борисов и взеха съвместно решение

Контактна група да поеме проблемите на семепроизводството.Заедно с представители на Асоциацията за семена и посадъчен материал (АСПМ) в срещата взеха участие депутатът Стоян Гюзелев от парламентарната комисия по земеделие и гори и Рилка Игнатова от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

Работна група започва да съгласува съвместни мерки, заедно с представители на специализираните институти и на частния бизнес, за подкрепа на българските семепроизводители и на земеделската наука.

Ще се пише закон за камарата на семепроизводителите и заготвителите на семена.Трябва да бъдат прецизирани и таксите за изпитване на сортове семена, както и да се регулират процедурите по лицензиране на лабораториите за анализ на посевните качества на семената и за здравното им състояние.
Ще бъдат лицензирани по европейски и частните полски инспектори.
 

АСПМ предлага да се въведе заплащане на т. нар. роялти такса, да се регламентират стимули за зърнопроизводителите при използването на сертифицирани семена от българската селекция.

МЗХ ще предприеме действия за публикуването на методиките за извършване на лабораторни анализи на страницата на ИАСАС, съобщи зам.-министър Борисов. Българският бизнес ще бъде подкрепен от администрацията при условия, които не противоречат на изискванията на Европейската общност, подчерта той, за да се даде равен старт на българското зърнопроизводство в условията на европейския пазар.


текст
Големи надежди възлагат производителите на семена на МЗХ, защото досега са били забравени от ръководството му