Няма селски двор без кокошки и поне един петел. Практиката показва, че
при много студени зимни дни
най-напред измръзва гребенът на петлите.
За да избегнете този проблем при минусови температури,
всеки стопанин трябва да разполага с гъша мас,
защото тя предпазва уязвимите части на главата на домашните птици.
Внимание! Ако нямате гъша мас, може да използвате вазелин.
Но зимате тепърва започва, затова
добре е да сковете
петльова хранилка.
За целта ви трябва сандък с размери 50 х 36 х 16 сантиметра с наклонено дъно. Закачете хранилката на височина 55-60 см от пода. Към краищата й прикрепете кръгли летви и върху тях нанижете плат, върху който периодично нанасяте
тънък слой гъша мас
или незамръзваща смес, състояща се от:
• 75 процента вазелин;
• 10 процента глицерин;
• и 15 процента терпентин
Така промушвайки главата си в хранилката,
петелът сам ще си намазва главата.
Но ако е излизал в двора и е измръзнал,
веднага го прибирайте и вземете мерки:
• преместете го на топло;
• разстрийте гребена му, менгушите, краката и тялото му, като му давата да пие топла вода.
Коментари