Усилено тече жътвата в Добруджа. До момента са реколтирани близо 50% от засетите през есента площи с ечемик. 399 кг от декар е средният добив от ечемик, сочат данните на Областната земеделска служба в Добрич. В община Шабла жътвата вече е приключила при среден добив от 450 кг/дка.


Започна жътвата и на пшеницата. Ожънатите декари до момента са едва 5% от засетите с житни площи. Много различни са резултатите от добивите. 526 кг/дка са добивите в община Добричка, 470 кг/дка в община Каварна, 450 кг/дка в община Тервел. Първите откоси в общините Крушари и Шабла са показали съответно 360 и 350 кг/дка. Общо за цяла Добричка област средните добиви възлизат към момента на 430 кг/дка. Жътвата на пшеница върви на приливи и отливи, тъй като ежедневните краткотрайни валежи възпрепятстват прибирането на реколтата.


Бялата жътва започна с 10-15 дни по-рано от обичайното за Добруджа, тъй като пшеницата тази година е узряла по-рано поради ранната и топла пролет. Засушаването през май и юни доведе до по-бързо прегаряне на житата и затова комбайните вече жънат. Това неминуемо ще даде отражение върху количествата, споделят производители. Въпреки това се надяват на прилични добиви и качествено зърно.