Нарастващите цени на яйцата в САЩ доведоха до скок в търсенето на отглеждане на пилета, пише The New York Times, позовавайки се на експерти.

Според вестника люпилните в цялата страна съобщават, че търсенето на живи пилета е изненадващо силно тази година. Мнозина отдават този скок на като цяло високите цени на храните и особено на бързата инфлация при яйцата, които струват почти 1,6 пъти повече през декември, спрямо година по-рано.

„Вече разпродадохме повечето породи (пилета) преди лятото. Това се дължи на цената на яйцата. Хората наистина се притесняват за продоволствената сигурност“, каза Меган Хауърд, която продава и предлага на пазара пилета от люпилнята в Свероизточно Охайо.

Инфлацията на храните беше особено тежка в САЩ през 2022 г., а разходите за гориво, торове и храна за животни също скочиха до небето. Ситуацията се усложнява от факта, че в началото на миналата година птичият грип започна да се разпространява из кокошарниците, което доведе до рязко поскъпване на яйцата. Към януари високопатогенна инфлуенца по птиците е открита във ферми, отглеждащи 58 милиона птици в 47 щата, според Министерството на земеделието на САЩ, цитирано от вестника.

Тъй като проблемите ескалират, някои магазини за хранителни стоки започнаха да ограничават продажбите на яйца, до една или две опаковки за купувач. И тъй като яйцата се използват и като съставка в други храни, включително печива и майонеза, това допълнително повишава цените.

В същото време отглеждането на кокошки носачки за получаване на яйца изисква време и инвестиции, припомня вестникът. Например бъдещото производство на кафяви яйца струва около 4 долара на пиле, а за изграждането на един кокошарник може да са необходими стотици или дори хиляди долари.