Добруджанският земеделски институт (ДЗИ) вдига цената на семената за посев, които предлага. Въпреки това цените им остават около два пъти по-ниски от предлаганите вносни семена.

„Ръстът е около 20-25 %. Цените на семената се повишават, както и на всичко друго. Например клиър филд хибридите слънчоглед миналата година ги продавахме за 15 лв. за килограм, тази година ще бъдат 20 лева. Следвайки инфлацията, повишението на заплатите и други фактори семената ще поскъпнат. Нашият институт е почти на самоиздръжка. Само малка част от средствата получаваме като субсидия, която не достига дори за осигуровките на персонала. Останалото – каквото спечелим“, е коментирал за Про Нюз Добрич директорът на ДЗИ – Ген. Тошево доц. Илия Илиев. Той е изтъкнал, че дори с 20-25-процентното повишение цената на института е пак около два пъти по-ниска, отколкото на предлаганите чуждестранни сортове и хибриди.

„Ние успяваме бързо да продадем семената, идеята е нашата продукция да стигне до колкото може повече производители, за да се види, че тя не отстъпва по качества на чуждата", казва доц. Илиев.

ДЗИ е традиционен презентатор на Борсата за семена в Добрич. На щанда могат да се видят постиженията на научните звена в института – семена зърнено-житни култури, бобови и слънчоглед. Представени са само актуални сортове, защото най-новите са в процес на одобрение или са току-що признати от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Три сорта пшеница, два тритикале, един зимен многореден сорт ечемик, както и четири линии слънчоглед са признати през 2022 г. и тепърва ще започне семепроизводство.

В момента институтът предлага 6 вида слънчогледови хибриди – конвенционален и клиър филд. Тази година земеделците могат да закупят три сорта боб – двата с изправен храст и най-вкусния-„Еликсир“. Предлагат се еднокилограмови разфасовки на добра цена на пъстър фасул „Вежен“, отглеждан по биологичен начин. На щанда има още един сорт леща „Илина“ и три сорта грах.

ДЗИ има селекционирани общо над 260 сорта и хибрида.