Хитри идеи какво да приготвим от снощната вечеря

Почти на всяка домакиня се налага да изхвърля останалата от вечерята храна. От изостаналите ястия могат да се приготвят вкусни и интересни варианти. Днес ще ви подскажем някои трикове.

Бурито с останало месо 

В екзотичното мексиканско ястие е лесно да скриете пилешко или телешко месо, кайма, както и неизползван боб. Освен боб можете да добавите царевица, нахут и леща. В класическата рецепта пълнежът е завит в тортили, но тънкият лаваш също ще свърши работата. Готовите рула могат да бъдат изпържени или поставени във форма, поръсени обилно с кашкавал и запечени.

Продукти: 3 домата, 150 г месо, 150 г боб от консерва, 150 г кашкавал, глава лук, лаваш, 1/4 лимон, 2 скилидки чесън, щипка кимион, щипка чили.

Приготвяне: Направете кръстосани разрези върху доматите. Залейте ги с вряла вода, изчакайте да се охладят, обелете ги и ги нарежете. Нарежете лука и чесъна на ситно и запържете в растително масло с кимион и чили до златистокафяво. Добавете нарязания домат и лимоновия сок. Оставете да къкри на среден огън около 20 минути. Разкъсайте месото на ивици и го прибавете към останалите продукти. Добавете боба и оставете да къкри още 5 минути.

Разделете листа лаваш на две равни части.

Разпределете пълнежа върху блатовете, поръсете обилно с настърган кашкавал и навийте на руло. Важно е плънката да не излиза отстрани.

Запечете буритото в сух тиган до златистокафяво и сервирайте.

Палачинкова запеканка 

Понякога, след обилна закуска с палачинки, остават буквално няколко неизядени парчета. Ако няма да „изчезнат“ скоро, по-добре е да приготвите от тях вкусна запеканка. Колкото по-дълго стоят палачинките, толкова повече изсъхват. Можете да приготвите ястието в сладка и солена форма. За първия вариант използвайте за пълнежа извара, разбита със заквасена сметана и мед или кондензирано мляко.

Продукти: Основни: 200 г пилешка кайма, 100 г кашкавал, 3 готови палачинки, глава лук.

За соса: 200 мл прясно мляко, 2 суп. лъж. масло, 2 суп. лъж. брашно, 2 щипки сол, щипка смлян черен пипер, щипка индийско орехче.

Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в растително масло до прозрачност. Добавете пилешката кайма и оставете да къкри на умерен огън, докато омекне. Извадете месото от тигана и в същия тиган разтопете маслото. Пресейте в него брашното и разбъркайте добре, за да не останат бучки.

Внимателно сипете топлото мляко, подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. При непрекъснато бъркане изчакайте сосът да заври. Върнете месото в соса и загрейте всичко заедно за 3-4 минути.

Разпределете плънката върху палачинките. Навийте на руло и нарежете на парчета по 2-3 см. Наредете хапките в термоустойчива форма, намазана с масло, поръсете с настърган кашкавал и сложете във фурната за 10 минути на 180°C.

Рибно рагу 

На втория ден пържената или печена риба забележимо губи вкуса си. Зеленчуците и пикантният сос ще ви помогнат да възвърнете апетитния вид на ястието. Ако е останало много малко от рибата, можете да добавите и шунка. За приготвянето можете да използвате гореща вода, бульон или доматено пюре.

Продукти: 400 г риба, 150 мл вода, 2 картофа, чушка, глава лук, 1 суп. лъж. зърнеста горчица, 2 ч. лъж. доматено пюре, 1 ч. лъж. пушен червен пипер, щипка смлян черен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Сварете картофите и ги нарежете на средни кубчета. Лукът и чушката се нарязват произволно и се запържват леко в растително масло. Прибавете картофите и оставете да къкри още 5-7 минути на умерен огън. Добавете рибата и залейте всичко с гореща вода, смесена с горчицата и доматената паста. Добавете подправките и оставете да къкри още 5 минути.

Гарнирайте и сервирайте.

Оризови кифлички 

Изчисляването на пропорциите на гарнитурата може да бъде трудно, но винаги можете да намерите приложение на това, което е останало. Оризът например е подходящ за пълнеж на пайове. Той се съчетава добре с месо или рибни консерви. Ето защо, ако искате да приготвите вкусна закуска, не се колебайте да добавите пържена кайма или риба от консерва.

Продукти: За тестото: 700 г брашно, 500 мл вода, 3 суп. лъж. захар, 3 суп. лъж. растително масло, 2 ч. лъж. сол, 10 г суха мая.

За пълнежа:150 г кайма, 150 г варен ориз.

Приготвяне: Разтворете маята в топла вода със захарта и солта. Брашното се пресява, налива се олиото и се замесва еластично тесто. Покрийте с влажна кърпа и оставете на топло за 1,5 часа.

За пълнежа запържете каймата в растително масло до омекване, добавете ориза, както и сол и черен пипер на вкус.

Разделете тестото на 10 равни части и оформете всяка част на питка. Разпределете пълнежа върху заготовките, защипете краищата, прехвърлете в тава за печене и оставете за още 30 минути. Намажете готовите пайове с разбито яйце и печете 40 минути на 180°C.

Бърза пица на тиган 

Когато в хладилника са се натрупали много остатъци от месо, значи е време да си направите пица. Различни колбаси, гърди или бекон са идеални. Тук можете да използвате и леко завехнали зеленчуци, гъби, малко парче сирене и отворен буркан с маслини.

Продукти: За тесто: 130 г брашно, 2 яйца, 50 г сметана, 1/2 ч. лъж. бакпулвер.

За пълнежа: 200 г колбаси, 150 г кашкавал, домат, маслини.

Приготвяне: Смесете пресятото брашно с яйцата, сметаната и бакпулвера. Замесете тестото, което е малко по-гъсто от палачинково. Загрейте тиган с високи стени, добавете малко масло и сипете тестото. Оставете да се пече на среден огън за 2-3 минути. Върху основата се нареждат нарязания домат, колбасите, настъргания кашкавал и половинки маслини. Покрийте тигана с капак и оставете пицата да къкри на слаб огън още 20 минути.

Киш с варени зеленчуци 

Често след варене на бульон, остават зеленчуци. С тях можете да приготвите вкусен френски пай. Можете обаче да се откажете от тестената основа. Просто залейте нарязаните зеленчуци със смес от яйца и мляко, сложете на котлона или във фурната и ще получите ярка фритата. Ако от бульона е останало малко варено месо, смело го използвайте.

Продукти: За тестото: 200 г брашно, 100 г масло, 1 яйце, 1 суп. лъж. Вода, 1/2 ч. лъж. сол.

За пълнежа: 300 г зеленчуци, 200 мл прясно мляко, 3 яйца, 100 г кашкавал, 2 щипки сол, щипка смес от провансалски билки.

Приготвяне: Пресейте брашното, добавете кубчета охладено масло и сол. Разбийте с миксер до получаването на маслени трохи. Добавете яйцето, налейте студена вода и оформете тестото на топка. Ако тестото се разпада, добавете още 1-2 суп. лъж. студена вода. Завийте в стреч фолио и оставете в хладилника за 1 час. Тестото се разпределя в тавичка с диаметър 22–24 см. Набожда се, поставя се тежест отгоре и се пече на 180°C за 15 минути.

Върху готовия блат се слагат произволно нарязани зеленчуци, всичко се залива със смес от яйца и мляко, поръсва се с настърган кашкавал и отново се слага във фурната за 30-40 минути.

Печена паста 

Намирането на приложение за готовата паста не е трудно. Чувствайте се свободни да я добавяте към топли салати или леки супи и не пропускайте да си направите вкусна запеканка. Ястието е допълнено от парчета пържен бекон или пилешки гърди. Освен със сметанов сос, можете да запечете макароните и с доматен сос.

Продукти: 300 г варени макарони.

За соса: 200 мл прясно мляко, 100 г кашкавал, 2 суп. лъж. масло, 2 суп. лъж. брашно, 2 щипки сол, щипка индийско орехче.

Приготвяне: Разтопете маслото в тиган. Пресейте брашното и разбъркайте добре. В сместа не трябва да остават бучки. При непрекъснато бъркане налейте топлото прясно мляко, настъргания кашкавал, солта и индийското орехче. Когато сосът стане хомогенен, свалете от огъня.

В термоустойчива форма, намазана с олио, сипете готовите макарони и ги залейте със соса. Печете 25 минути на 200°C.

Картофено пюре 

Не е тайна, че картофеното пюре е добре да се яде скоро, след като е приготвено. Охладената смес се използва най-добре за приготвяне на картофени кюфтета. Допълнително можете да прибавяте смес от сирене и спанак, филийки кашкавал и шунка, кайма или асорти от зеленчуци. Пържените картофи също могат да бъдат наредени в тава за печене, поръсени с кашкавал и запечени за 10 минути.

Продукти: Основни: 200 г картофено пюре, 1 яйце, 2-3 суп. лъж. брашно, 2 щипки сол.

За плънката: 150 г гъби, глава лук, копър.

Приготвяне: Разбийте яйцето с картофеното пюре, добавете брашно, сол и омесете гъсто тесто. Сместа трябва да запазва формата си. Нарежете лука и го запържете в растително масло, докато стане прозрачен. Прибавете нарязаните гъби и оставете да къкри, докато течността се изпари напълно. Смесете плънката с копър.

С лъжица оформете питки от картофената основа. Върху всяка сложете по 1 ч. лъж. гъбена плънка. Внимателно се оформят кюфтетата и се пържат в сгорещено олио до зачервяване.