С минимални разходи се получава „най-бързото” качествено птиче месо

Ако сте начинаещ птицевъд, чакат ви много „подводни” камъни, сблъсъкът с които може да застраши успеха на цялото ви начинание. Какво представлява бройлерът? Той е изкуствено отгледана кръстоска от няколко породи от линията на птици месно направление. Кръстоските се различават от обикновените пилета по бързия си растеж и по-големите размери. В зависимост от характеристиките на породата, гръдните мускули или краката могат да бъдат по-развити. Пилетата кръстоски са набити, с развити гърди - теглото им е 30% от теглото на кланичния труп. Освен това кръстоските имат по-висок ръст, тъй като имат по-добре развити крака. Така че трупът на бройлерите има две преимущества - големи гърди и големи крака – а това означава повече месо.

Друг плюс - бройлерите са готови за клане на възраст 42-45 дни, когато живото им тегло е от 2,7-3 кг. Постигането на такива резултати при домашно отглеждане е напълно възможно.

Условия за отглеждане на бройлери

1) Температура и влажност

Собственикът трябва да осигури подходящи условия за отглеждане на пилетата и питателна храна. Бройлерите се държат при постоянна температура от +18-20°C и относителна влажност 65%. Когато стопанинът няма подходящо помещение, пилетата се отглеждат за собствена консумация, като се вземат за угояване през лятото, защото е по-лесно да се създадат необходимите условия за тях. През студените месеци е трудно да се поддържа висока температура в кокошарника – при ниски температури на помещението пилетата се хранят по-зле, стават неактивни, част от енергията се изразходва за собствено отопление, така че птицата наддава по-бавно. Но при мека зима, подготовката за зареждане на кокошарника с бройлери може да стартира още през ранна пролет – което означава в края на февруари да сте готови.

За помещението, където ще се отглеждат бройлери, трябва да се обмисли вентилационна система. Пилетата не трябва да са на течение, но е необходим и постоянен приток на чист въздух.

2) Отглеждане в клетки

За да расте птицата по-бързо, трябва да е ограничено движението й. За разлика от кокошките носачки, които се пускат на свобода целогодишно, бройлерите се отглеждат най-добре в клетки. За поддържане на чистотата са удобни метални клетки с мрежест под и прибиращи се тави за изхвърляне на курешките.

Плътността на популацията в клетките трябва да съответства на размера на птицата. Пилета на възраст 4 седмици се отглеждат по 20 на кв.м в клетка. Но в завършващия етап на угояване, на възраст 8-10 седмици, плътността на клетките трябва да се намали до 8-10 животни на квадратен метър.

3) Съдържание на открито

Когато бройлерите се държат на пода, замърсената постеля трябва да се сменя редовно. Пилешкият тор има остра миризма, която се абсорбира в перата и птичето месо. При нехигиенични условия пилешкото месо поема неприятна миризма, която не може да бъде премахната. Освен това мократа постеля с пилешки тор не само изпарява амоняк, но е и благоприятна среда за възпроизвеждане на патогенни гъбички, които причиняват различни заболявания.

Внимавайте! Тъй като птиците имат развит инстинкт за търсене на паша, част от мръсната постеля се озовава в стомаха им, което неизбежно води до лошо храносмилане.

4) Предотвратяване на заболявания

Кръстоските с месни породи се отличават с доста висок имунитет. При оптимални условия пилетата бройлери имат висока степен на оцеляване. Въпреки това, в първите дни от живота, пилетата се запояват профилактично с широкоспектърен антибиотик. А на възраст 2-2,5 седмици се провежда антихелминтно лечение.

За да се избегнат хранителни разстройства, хранилките и поилките се мият ежедневно. Когато бройлерите се държат в клетки, е удобно да се използват нипелни поилки, това улеснява грижите за птиците и елиминира разливането на вода.

Важно! Ако диетата на месните кръстоски включва мокра каша, хранилката се измива веднага, след като птицата е кълвала храната. Киселата каша води до лошо храносмилане и диария.

5) Хранене на бройлери

Начинаещите птицевъди може да не мислят много за това с какво да хранят бройлерите, тъй като специалистите от промишлените ферми отдавна са разработили система за угояване. Тя включва 4 вида комбинирани фуражи: предстартови, стартови, за угояване и крайни. Храната за бройлери е с много по-високо съдържание на протеини и мазнини от тази за кокошки-носачки.

Предстартовият и стартовият фураж за пилета-бройлери от раждането до 10-14-ия ден имат най-висока хранителна стойност - съдържа 22-23% суров протеин и 4-4,5% сурови мазнини.

На етапа на растеж, от две седмици до 1-месечна възраст, хранителната стойност на фуража е 20-21% суров протеин и 4,5-5,5% сурова мазнина.

В завършващия етап на угояване - от 30-ия до 45-ия ден, на бройлерите се дава фураж, съдържащ 18-19,5% суров протеин и 7-7,5% сурова мазнина.

Висококачественият комбиниран фураж съдържа всички необходими витамини и минерали, които осигуряват бързия растеж на пилетата бройлери. Съдържа пробиотици и ензими, които подобряват храносмилането и осигуряват добро усвояване на храната. Единственият момент, който засенчва удобството на използването на комбиниран фураж, е неговата висока цена, което оскъпява месото от бройлери. За да намалят разходите за угояване, много от стопаните сами си правят фуража.

6) Как да приготвите комбиниран фураж със собствените си ръце

С правилния подход можете да получите отлични резултати върху зърнени смеси от собствено производство. Въпреки това ще трябва внимателно да изчислите дозировката на различните компоненти и да ги изберете според хранителната стойност. Можете да правите без точни изчисления и без високопротеинови съставки, но с този подход времето за угояване ще се увеличи от 45 на 60-70 дни, което ще доведе до увеличаване на консумацията на фураж и съответно увеличаване на разходите. А породите бройлери са предназначени за бързо угояване. Дългосрочното отглеждане на птица е нерентабилно поради нейната ненаситност. За сравнение, една кокошка-носачка изяжда около 100-120 г зърно на ден, 2-месечен бройлер се нуждае от 240 г фураж. Освен това всеки ден апетитът му расте. При достигане на възраст от 2,5 месеца дневните печалби стават по-малки и не компенсират разходите за храна.

Царевица

Комбинираната храна за бройлери е около половината от царевица. Това се дължи на високата й хранителна стойност. По съдържание на суров протеин царевицата малко отстъпва на пшеницата и ечемика, но има много повече сурови мазнини, 4% срещу 2,2% мазнини в зърнените култури. Делът на зърното в комбинираните фуражи е приблизително 60%. Зърнената част се състои от 2/3 царевица, а 1/3 е пшеница, ечемик, овес или смес от двете.

Бобови растения

За да се увеличи протеиновото съдържание на фуража, към сместа се добавят 10-15% грах, леща или соя. „Шампионът“ по съдържание на растителни протеини е обезмаслената соя, съдържа 51% сурова мазнина. Добавянето на 10% обезмаслена соя повишава процента протеин във фуража с 5 единици. В пълномаслената соя и соевия шрот съдържанието на протеин е малко по-малко, приблизително 35-40%, а в граха и лещата още по-малко - 20-25%.

Мазнини

За бързо наддаване на тегло бройлерите трябва да се хранят с диета с високо съдържание на мазнини. Можете да увеличите процента на сурова мазнина в сместа, като използвате пълномаслена соя или слънчогледова кюспе. Техният дял в общата маса е приблизително 15%.

При избора на компоненти за комбиниран фураж трябва да се има предвид, че слънчогледовият и соевият шрот съдържат малко мазнини, но имат по-висок процент на растителни протеини.

Слънчогледовата пита с директна екстракция съдържа повече от 20% протеин и около 10% мазнини. А за да се предотврати запрашването на натрошеното зърно, към готовата смес се добавя малко растително масло, приблизително 1% от общата маса на фуража. Освен това допълнително повишава хранителната стойност на сместа.

Животински протеин

Когато отглеждате бройлери, не можете да минете без протеин от животински произход, защото съдържа незаменими аминокиселини, които са необходими на птицата за растеж на мускулна маса. Например мляко на прах, месокостно и рибно брашно се използват като добавки с високо съдържание на протеини. Тези компоненти също повишават съдържанието на мазнини във фуража и са богати на калций и фосфор. А протеинът на фуражните дрожди е подобен по аминокиселинен състав на животинския протеин, така че те също се добавят към сместа. Протеиновите добавки съставляват приблизително 15% от диетата на бройлерите, месокостно брашно, рибно брашно, фуражна мая могат да се добавят на равни части.

Полезно е да се дава на бройлерите естествено изварено мляко. Ферментиралите млечни продукти са богати на протеини и калций, а също така съдържат лактобацили, които подобряват чревната микрофлора на домашните птици.
Полезно е да се дава на бройлерите естествено изварено мляко. Ферментиралите млечни продукти са богати на протеини и калций, а също така съдържат лактобацили, които подобряват чревната микрофлора на домашните птици.