Градината е продължение на къщата и изборът на нейния стил не се прави, когато купувате семена за цветя и разсад за дървета. Това трябва да се случи много по-рано, когато решите какъв ще бъде екстериорът на вашия дом и неговото обзавеждане. И наистина, трудно е да си представите градина в класически стил в съседство с високотехнологична къща, или ориенталски пейзаж съчетан с английска вила... Въпреки това, съвсем не е необходимо да се опитвате да реализирате тази или онази идея за пейзаж, като използвате всички стилови ресурси от А до Я. Понякога са достатъчни само няколко характерни елемента, за да придобие градината ефектен, запомнящ се вид.

Стиловете на градинарското изкуство, както и тези на интериора, могат да бъдат разделени на исторически установени и сравнително нови, модерни. В следващите редове ще ви запознаем с най-характерните от тях. Да започнем с класиката!

Пейзажен (английски) стил

Изпълнен с величествена хармония, ландшафтният дизайн в английски стил с течение на времето не само не губи, но напротив, става все по-актуален и търсен. На фона на привидната простота и естественост, можете да видите артистичен вкус, и аристократичен лукс във всичко.

Историята

Историята на произхода на пейзажния стил в ландшафтния дизайн датира от 18-и век. Имитирайки естествеността на природата, появил се за първи път в Англия, този дизайн се превръща в противовес на обичайния френски парков дизайн, който демонстрира опитомяването на природата от човека.

Постепенно пейзажният стил започва да се разпространява в цялата европейска територия, а след това и в целия свят, адаптирайки се към местните традиции и климатични условия.

Характеристики

Неописуемото очарование на пейзажния стил в ландшафтния дизайн не може да се обясни просто с особеностите на темперамента или климатичните условия. При него винаги има невероятно чувство за пропорция, изисканост, дори и на привидно най-простите цветни лехи, игра на контрасти, за да се създаде уютна атмосфера и накрая, отношение към баланса между функционалност и естетика.

В такъв дизайн винаги невидимо присъстват непоклатими национални канони, които подчертават естествеността на растенията и структурите и правят крайния резултат толкова впечатляващ.

Нюансите

Като цяло пейзажният стил включва създаването на градинска композиция около къщата с внимателно обмислена структура. Основната цел на такъв проект е да се организира зона за разходка, по време на която човек може да се почувства възможно най-близо до природата и в същото време да получи много приятни впечатления.

Дизайнът на обекта, напомнящ за притежанията на английски аристократ, се изпълнява в класически пейзажен стил, но в същото време с лек намек за човешко дело. Като цяло, създавайки впечатление за естествена и уютна небрежност, такъв пейзаж е успешно допълнен от незначителни правилни елементи.

Подчертавайки определени обекти (подстригани храсти, декорирани корони), се постигат абсолютна хармония и живописност на получените ансамбли.

Отличителни черти

Пейзажът на английското имение много напомня на естествения. Няма обичайната пропорционалност и строгост на линиите. Всички елементи в градината са разположени в произволен ред. Основната отличителна черта е непредсказуемостта.

Композициите са проектирани по такъв начин, че е просто невъзможно да забележите всичките им компоненти едновременно. Всеки нов обект се появява пред посетителя напълно неочаквано, скрит зад буйна растителност или завой на пътека.

Тук няма място за монотонност. Всички детайли са внимателно обмислени и разположени изненадващо хармонично. Поляни се редуват с дървета, спретнатите тревни площи се подчертават от гъсти храсти... Между другото, за да възпроизведете английския стил, изобщо не е необходимо да търсите идеално равна площ. Напротив, колкото по-релефна е местността, толкова по-удобно е да се създават романтични живописни пейзажи върху нея.

Правила за проектиране

Когато създавате ландшафтен проект в английски стил, трябва да спазвате следните правила:

. Свобода и гладкост на линиите. Естествените стилове не признават остри ъгли и симетрични композиции. Следователно оформлението в английската градина е неправилно.

. Релефът е естествен. Пътеките са извити, Формата на водоемите е като в природата.

. Материалите за декорация са естествени - приоритет са дървото и камъкът. Скулптурите и мебелите са дискретни. В дизайна на беседки и лампи са разрешени елементите от ковано желязо. Пластмасата е строго забранена.

. Успокояваща цветова схема. Предпочитание се дава на спокойните естествени нюанси на растителността, като се избягва бунта от цветове.

. Естествени насаждения. Не се препоръчва претоварването на пейзажа с екзотични представители на флората. Идеалният вариант са дървета, храсти, цветя и билки, които са специфични за района. Разбира се, гъсталаците са малко разредени, короните са оформени, а тревните площи са окосени. Но къдравото моделиране на растенията е практически изключено.

Практически препоръки за проекта

Дизайнерската работа за пресъздаване на английския стил трябва да започне с проектирането на пътеки и зониране на територията. В същото време е важно да запомните, че пътеките тук са необходими, за да се насладите на красотата на природата, а не да преодолеете разстоянието от един обект до друг възможно най-бързо. Виейки се между дървета и сгради, те понякога се разминават, след което се свързват отново на най-неочаквани места. Всички пътеки започват от къщата, която, разбира се, трябва да изглежда според избрания стил.

Ако проектът се изпълнява от нулата, обикновено няма трудности с това. Но в случай, че вече е построена жилищна сграда и външният й вид не отговаря напълно на изискванията на английския стил, следните техники могат да помогнат: актуализиране на входната група; фасадна облицовка с имитация на червена тухла или естествен камък; подмяна на покривното покритие с керемиди; монтиране на прозорци с решетки или добавяне на фалшиви капаци; аранжиране на част от стените с жива завеса от увивни растения.

Основни елементи

Списъкът на задължителните зони и обекти в ландшафтния дизайн на пейзажния стил е много ограничен и е пряко зависим от самата къща.

При този дизайн на територията традиционно присъстват следните елементи: морава или поляна; цветна градина; вода; градинска пътека; жив плет; ниска ограда.

Пътеки

Градинските пътеки в английски стил винаги са удобни, но не твърде широки. Те могат да бъдат настлани с калдъръм, плосък пясъчник или чакъл. Основното е, че дори в киша е удобно да се движите по тях.

Морава

Традиционната английска морава е един от основните елементи на ландшафтния дизайн. Благоприятно подчертавайки живописността на релефа, тя винаги е безупречно зелена и спретнато окосена. Но тъй като стъпването върху нея не е забранено, струва си да засеете билки, които са възможно най-устойчиви на утъпкване. Пъстрата морава от цъфтящи полски билки (мавританска) ще се превърне в също толкова ефектна декорация на пейзажа. Отлично допълнение към моравата и пейзажа като цяло могат да бъдат големи камъни, които удивляват с естествения си цвят и блясък.

Вода

Трудно е да си представим този стил без водоем. Малките потоци придават динамика на пейзажа, а тихите езерца - мирно спокойствие. В същото време размерът и дълбочината не са основното. Целият смисъл е в естествеността. Бреговете трябва да са частично обрасли - не е лошо, ако наблизо расте върба, която огъва нежните си клони към самата вода. Състарени, мъхести камъни и истински езерни растения ще бъдат отлично допълнение.

Зона за почивка

Зонирането на територията, подредено по правилата на английския стил, се извършва с помощта на малки подпорни стени, изработени от пясъчник или камък, както и с помощта на паравани от храсти. В дълбините на градината е добре да има дървена беседка, обвита с диво грозде или ароматен хмел.

А на особено живописни места, например на брега на водоема, има скромни стари пейки.

Растенията

Най-подходящите за използване ще бъдат растенията, които постоянно растат в района или са адаптирани към съществуващите климатични особености.

. От големите дървета се предпочитат кленове, смърчове, лиственици, планинска пепел и кестени.

Едно самотно дърво често се превръща в ефектна декорация - то има живописни очертания и привлича възхитени погледи. По правило това е дъб, по-рядко - клен, бреза, смърч или бор. храсти

. Храстите трябва да присъстват до високи дървета, като ограда, а също и самостоятелно в различни части на обекта. Най-често това са: хортензия, форзиция, макет портокал, люляк, ирга и берберис.

. Увивните растения (лиани) също са традиционно допълнение към пейзажната градина. Те, като мрежа, оплитат сгради, огради или дори скулптури. По правило това са: бръшлян, хмел или диво грозде.

. Цъфтящи растения. Нито един имот, съответстващ на английския стил, не може без ярка цветна леха точно пред къщата. Тук задължително присъстват ароматни рози, божури, флокси и други.

. На някои места по пътеките се организират миксбордери - многоетажни декоративни насаждения.

От високите растения са подходящи: делфиниум, слез, градински чай, лупина и дори пелин. За средния слой можете да използвате: папрати, хости, ириси, лавандула, коломбина или гейхера. И накрая е долният етаж. Тук се засаждат нискорастящи растения като анемонии, нарциси, иглики, матиоли, вероники или незабравки. Декоративните треви също са добре дошли.

Скулптури и архитектурна украса

Сред многото растения, в самите дълбини на градината английски стил, трябва да има място за стара антична скулптура. А порутени фрагменти от каменни стени могат да се превърнат в стилна декорация на ландшафта, успешно засенчвайки деликатната красота на растителността.

. Ако има поток или дере, ще бъде полезен стилизиран мост от дърво или камък.

. Като ограда за обекта в английски стил традиционно се използва ниска каменна ограда, допълнена от елементи от ковано желязо преплетено с лиани. Понякога живият плет действа като защитна бариера.