Ако планирате да изградите или промените градината си по оригинален начин, тогава проектирането на ландшафтния дизайн на двора трябва да започне сега. Необходимо е да изготвите подробен проект самостоятелно или да се свържете със специалисти.

Много въпроси трябва да бъдат решени: как правилно да позиционирате къщата и другите сгради, как да ги свържете с насаждения и различни елементи на бъдещата градина, така че по-късно да не изпитвате неудобства от несвършената навреме работа.

Решаването на тези проблеми ще е значително облекчено, ако от самото начало се опитате да завършите самостоятелно проекта на градината, поне във възможно най-опростен вид. Обикновено далновидните хора правят точно това. На практика мислите за необходимостта от организиране на градина често идват, когато основните сгради вече се издигат на мястото.

Дори ако къщата вече е построена, необходимостта от проект на мястото остава актуална, тъй като само с негова помощ ще бъде възможно компетентно да се комбинират всички съществуващи и въображаеми елементи на градината в едно цяло, за да се оптимизира нейното пространство. Най-добре е да поръчате проект в ландшафтна компания, но можете да опитате да го направите и сами. В този случай резултатът едва ли ще бъде шедьовър на ландшафтното изкуство, но с малко знания, въображение и, най-важното, здрав разум, можете да направите напълно приемлив градински проект.

Имате ли план?

Добре е да започнете с опис на всичко, което вече е на парцела и около него. За да направите това, след като сте измерили всички страни и диагонали с рулетка, трябва да начертаете подробен план върху лист милиметрова хартия. Най-подходящият мащаб за средно голяма площ е 1:100.

На плана са маркирани кардиналните точки, точките на излизане и влизане в обекта, всички съществуващи сгради са мащабирани, като се посочва местоположението на вратите и прозорците, както и други обекти, като резервоари, кладенци, вентилационни канали, шахти, канализация и други комуникации. Не забравяйте да маркирате дърветата и храстите, които искате да спасите.

Ако теренът е сравнително равен, се маркират най-ниските и най-високите места, като се има предвид изложението на склоновете, а ако теренът е пресечен и сложен, е възможно да се наложи извършване на топографско заснемане. В противен случай може да има проблеми с дренажа, разполагането на сградите, вертикалното оформление на обекта, изграждането на подпорни стени и тераси.

Ако има такава възможност, е необходимо да се отбележи коя страна на обекта е най-красивата и кои са най-малко привлекателните, да се посочи местоположението на пътни платна, високи дървета, огради, къщи и стопански постройки в съседство. Всичко това ще бъде полезно в бъдеще, когато обмисляте проекта и вземате важни решения: какво трябва да бъде оградено, какви пейзажи да разкриете, какво да поставите в зоните на обекта, които ще бъдат в сянката на съседните дървета и др.

Желания и реалности

И така, планът на обекта е изготвен. Следващият етап е доста отговорен. Трябва да се концентрирате и да напишете изчерпателен списък от изисквания, желания и предпочитания, които вие и членовете на вашето семейство имате по отношение на бъдещата градина.

Желанията обикновено са много и понякога те се оказват несъвместими едно с друго. Често размерът на градината просто не е достатъчен, за да побере овощна и зеленчукова градина, беседка и басейн, декоративно езерце и пързалка, детска площадка и тенис корт, ярка цветна градина и колекция от иглолистни дървета.

В този момент е особено важно да се отговори на основния въпрос:

колко време можете да посветите

на престоя в градината и грижите за нея

Отговорът ще зависи от редица причини, свързани с избраната концепция за градината: естеството на използването на обекта (ваканция през уикендите или постоянно пребиваване), предпочитанията за градинарство, наличието на сили и средства.

Опитът показва, че след известен размисъл повечето хора се съгласяват, че една градина трябва да бъде красива, изключителна, тоест не като всички останали, и практически без нужда от поддръжка. Последната точка обикновено принуждава човек да преосмисли критично съставения списък и да избере измежду многото елементи.

Подробният анализ на ситуацията на обекта, изготвянето на план и внимателното отчитане на всички изисквания и желания за външния вид и съдържанието на бъдещата градина представляват първия етап от създаването на проект.

Стил и комфорт

Започвайки следващия етап от създаването на проекта, първата стъпка е да вземете решение за стилистичната ориентация на градината. Като цяло изборът е малък, тъй като, както знаете, има само два основни градински стила: класически и пейзажен, а останалите в една или друга степен са техни варианти. Класическият стил е по-официален и тържествен, той е най-подходящ за солидна къща. Но естествената среда е по-подходяща за свободна, озеленена градина.

Можете да опитате да комбинирате елементи от двата стила на един обект, например, като решите входната зона под формата на правилен, симетричен партер и проектирате личната част като пейзажна градина. Подобно решение обаче изисква известно умение.

Без значение как се отнасяме към декоративния дизайн на градината, той не трябва да противоречи на удобството при използването й.

Къщата е основният обект на обекта, следователно, ако все още не е построена, е важно да я поставите правилно. Най-подходящото място за изграждането е най-високата точка от северната страна на обекта. В този случай проблемите с дренажа на къщата са по-лесни за решаване, освен това тя ще получи повече слънчева светлина и топлина.

Структуриране на градината

След като сте решили местоположението на къщата, идва ред на структурните и функционални зони на плана. Списъкът им е доста голям, но обикновено винаги има място за тържествена или просто красива входна (партерна) зона, икономическа зона, зони за отдих, детски игри и спорт, както и градинска зона.

Зоните се поставят на най-подходящите места, определяни от здравия разум и правилата за удобство при използване на определени градински обекти. Така че, зоната на овощната градина е от южната, слънчева страна на обекта, а зоната за отдих - в най-живописната и защитена от ветровете част.

Икономическата зона обикновено се извежда на незабележимо място, като се маскира с малки форми или декоративни насаждения, но с осигурен удобен подход към нея.

Мрежата от алеи и пътеки

заедно с линиите на границите на обекта, е удобна координатна система за последващо обвързване на различни функционални и декоративни елементи на градината към нея.

След като се фиксират зоните на плана, мрежата от алеи и пътеки ги свързват с къщата, с другите сгради, с портата. Осигуряват се и настилки, например във вътрешния двор, около басейна, пред гаража и т.н.

За градини, замислени в пейзажен стил, се предпочитат заоблени, гладки линии на пътеките. Ширината на главните пътеки трябва да е достатъчна за разходка заедно (поне 1 м). Модерно е второстепенните пътеки да се правят по-тесни и дори не твърди, а от отделни плочки, разположени на случаен принцип в моравата. Различните зони на обекта, свързани с пътеки, ако е необходимо, са изолирани една от друга с помощта на дървесни и храстови перголи, решетки и паравани, обвити с лиани, или комбинирани с помощта на тревни площи и мащабни насаждения от почвопокривни храсти и трайни насаждения.

Растенията

Дървесни и храстови растения, съставляващи групи и модули, както и единични (солитери) растения, се нанасят върху плана под формата на кръгове. За неопитни, начинаещи градинари основното правило при проектирането на насажденията е умереността. Това се отнася както за броя на растенията, така и за плътността на тяхното засаждане.

Трябва да се помни, че растенията са склонни да растат и понякога достигат впечатляващи размери. Между големите дървета, при засаждане разстоянието трябва да е най-малко 5 м, а за големите храсти - 2 м. Изключение правят модулите, в които се практикува по-гъсто засаждане и непрекъснатите живи плетове, декориращи ограда или отделящи зоните.

След като приключите с подреждането на кръговете, представляващи растенията, можете да им дадете имена. С други думи, време е да започнете да съставяте списък с асортименти, т.е. списък на видовете и сортовете растения.

Като се имат предвид високите цени на посадъчния материал и асортимента, който не винаги е подходящ за съответните климатични условия, към това важно събитие трябва да се подхожда много внимателно и ако е възможно, консултирайте се с експерти.