Анализ на годишната статистика на КТИ към МЗм за регистрация на нови зърнокомбайни, трактори, телескопични и челни товарачи през 2022 г.

Екип на в.“Български фермер“

Възходящ и динамичен, с нови рекорди, тренд на пазара за земеделска техника за изминалата 2022 година очерта статистиката на Контролно-техническата инспекция към МЗм. Силното, почти безпрецедентно раздвижване стана факт въпреки ковид-а и инфлацията (а може би и поради нея). Нова техника се купуваше въпреки танца на цените на енергоносители, на суровини и на самите машини. Въпреки газовата криза вследствие на войната в Украйна, която също влияеше отрицателно и утежняваше доставките, предлагането и обновяването на машинните паркове. Въпреки продължителната суша и други природни бедствия.

Въпреки всички тези негативни проблеми и обстоятелства в световната икономика - конкретно в селскостопанската индустрия - отбелязват наблюдателите, у нас през първата половина на 2022 г.

забележимо нараснаха сделките

на агротехническия пазар. Най-простото обяснение за това е фактът, че през първите 6-7 месеца на миналата година земеделските производители имаха по-високи цени на зърното (за сравнение: 700+ лв. беше пшеницата, а сега се търгува на 500 и по-малко лв.). Подобна е картината и при слънчогледа - цената бе достигала до 2000, а днес е между 1000 и 800 лв. Т.е. фермерите имаха нужните ресурси, за да инвестират в машини: модерни, дигитални и по-производителни. Което те направиха, защото пазарът не се беше изчерпал откъм техника и все още се намираха и самоходни, и навесни, и прикачни машини за попълване на машинните паркове.

Другата причина беше, че големите играчи, производители на аграрна техника, преодолявайки стреса и застоя на 2020 и 2021 година, наблегнаха на качеството, на новостите, на дигитализацията, на автоматизацията. Производители и дилъри проявиха гъвкавост както при обновяване на своите производствени листи, така и при сключване на сделките. Така, че агропазарът

отговори с нови решения

на търсенето на оборудване и съвременни технологии, чрез които се пести време и пари, гарантира се високо качество на бъдещата продукция, намаляват се вредните емисии. Потребителите се ориентираха към здрави, издръжливи машини с дълъг експлоатационен живот - над 10 години, към инвентари, опазващи структурата, влагата в почвата, застрашена от засушаването, което се очаква да продължи и през настоящата година.

Румен Георгиев, управител на старозагорската фирма Агроин, посочи още през 2022 г., че в пазара на агротехника у нас се наложи положителна тенденция - повишено търсене на земеделски машини. Обяснението: по-високи цени на зърното, несигурност на доставките, настъпваща инфлация и др. Във втората половина на 2022 г. предлагането намаля, повишиха се цените и сроковете за изработка на машините, което повлия отрицателно и значителен брой фермери задържаха планирани инвестиции. Под въздействието на тази несигурност в по-общ план пазарът на агротехника се сви. Ситуацията евентуално може да се промени през 2023 г. когато нещата станат малко по-нормални - цените на машините и енергоизточниците, производството и доставките да се нормализират и стабилизират. Но това зависи преди всичко от пазара на земеделска продукция, в който има отрицателни явления и игри в ценови план. Така, между впрочем, смятат мнозина от най-известните български агробизнесмени, като Петър Байчев, Божидар Митов, инж. Рашид Узунов, Стефан Стоянов и др.

Всъщност какво казват таблиците на Контролно-техническата инспекция към МЗм. Новите регистрации за 2022 г., т.е. закупените и входирани в официалния регистър зърнокомбайни са 219 срещу 185 за 2021 г. Прираст - 34 броя (значително повишение).

Скокът е повече от видим

Най-много са новорегистрираните машини с марка Claas, второто място се защитава от John Deere, а третото е на New Holland. През 2020 г. новорегистрираните комбайни са 134, което е покачване спрямо 2019. Тенденцията е нагоре. Това положение е някак противоречиво и необикновено при изброените по-горе проблеми. Но опасенията за промяна надолу през 2023 г. са основателни и реални...

При тракторите обичайно прирастът е по-висок - 1418, с 116 повече от предходната година (1302 броя). Може да се каже, че това е нов рекорд. Най-много регистрации има John Deere - 274, на второ и трето място са Case IH (155 бр.) и New Holland с 127 броя. Паметливи отбелязват, че най-слаба откъм покупки на нови трактори и комбайни е била 2020 г. През 2019 регистрирани са 1124 бройки, следващата година намаляват на 801, а през 2021 г. се покачват на 1302. През 2022 се наблюдава по-високо търсене на универсалните самоходни машини само в първата половина на годината - цифрите започват да спадат към нейния край. Но, като цяло, възстановяването на пазара остава неоспорим факт.

Да припомним: продажбите на трактори за 2021 г. в света достигнаха общо 2 млн. 485 хил. броя, което е с 13,2% повече от предходната година. Особено висок ръст бележат пазари като Индия (+28%), САЩ (+10,5%) и ЕС (+16%). Предвид нивото на търсене, световната търговия

се очакваше да нарасне със 7,1%

за периода 2022-2025 г. Но войната в Украйна драстично променя тези прогнози, заедно с географията на производство, снабдителната верига и цялата аграрна икономика.

При товарачите ситуацията е по-различна. През 2020 г. новите телехендлери са 251, а през 2021 - 331. КТИ статистиката показва, че броят им за 2022 г. е 363 (също рекорд) т.е. с 32 по-голям от предишната година. При тях на челно място са фирмите JCB, Bobcat и Manitou. Единствено при челните им събратя има спад - разликата между двете години е 15 в минус за 22-а г. - регистрирани са 208 броя срещу 223 за 2021 г. Тук класацията се води от марката Bobcat, следвана от JCB и Everum.

Очаква се през 2023-а агропазарът да отговори с нови решения на търсенето на интелигентни машини и оборудване с облачни приложения, в които се залагат и употребяват съвременни технологии за минимизиране броя на обработките и оптимизиране на другите агротехнически дейности. Добавят се и нови иновативни модели на високопродуктивни машини, каквито са нужни на фермерите във времето на

смарт агротехниката

на значителни климатични промени и нарастващи въглеродни емисии в атмосферата.

Доста сложната пазарна картина ще накара ли през 2023 г. фермерите да „събудят“ поизоставените си инвестиционни намерения? Експерти смятат, че едва ли това ще стане при положение, че нивата на инфлация трудно се предвиждат, че цените на суровините и техниката растат, че расте и спекулата.

И още, че не може да се прогнозират сигурни промени в пазарната структура, белязана вече с подчертано нова динамика. От друга страна бизнес логиката ги иска, особено като се има предвид, че въпреки икономическите, военни, логистични, здравни и суровинни проблеми, засегнали аграрния сектор, световната агроиндустрия се задържа в сравнително добра кондиция при производството на земеделски машини. Нещо повече, дигиталната ера и нуждите на еко- и биоземеделието вече променят до голяма степен начинът, по който сега работи световният агробизнес. Което се потвърди и на преминалите в края на годината на живо няколко световни международни изложения за агротехника, нови технологии и устойчиво земеделие.

България не остава встрани от общите сътресения в международен план в пазарите на земеделска техника. Наблюдателите очакват, че пазарът през 2023 няма да се успокои и ще се наблюдават нови затруднения и катаклизми в снабдяването с оборудване. Което води до непредсказуемост, нестабилност, т.е. търговията с трактори и комбайни, товарачи, сеялки, торачки, пръскачки, инвентари няма да нараства с досегашните темпове.

От друга страна войната в Украйна драстично промени обичайните пазарни процеси, заедно с географията на производство, снабдителната верига и цялата аграрна икономика. Тя се отразява и върху пазара на зърно, пряко свързан с този за агротехника. Както заяви неотдавна на среща на евроминистри на земеделието министър Явор Гечев, солидарни сме с Украйна, но се създава локално насищане на пазара на земеделска продукция, защото вместо коридори за износ нашите държави се превръщат в складове. Случват се неща, които изкривяват пазара не само при слънчогледа...

На срещата министрите се обединиха около становището, че ако не се вземат мерки на високо евроравнище тревожната ситуация ще продължи и тази година. Което на практика означава по-ниски доходи за нашите фермери и съкращаване на инвестициите им за нова техника и свит пазар.

НАШАТА ПРОГНОЗА

На АГРА 2023 и БАТА Агро 23 се очаква да се очертаят по-отчетливо тенденциите в развитието на пазара за земеделска техника: повишен интерес към почвообработващи инвентари и помощни средства като ремаркета, нови системи за съхранение на зърното, автономни машини в животновъдството и дронове за пръскане и напояване. Фермерите ще получат и помощ от държавата, която трябва да стартира новия Стратегически план за развитие в аграрната област.

През 2022 г. ръстът и динамиката на пазара на техника са положителни с малко изключение. Дали ще бъде такъв и занапред през 2023 г.? Остава да видим. Тенденцията е положителна, но потребителите, които имат отношение към пазара на агротехника не са оптимисти, че продажбите ще растат. Защото, ако продължи спадът на цените на зърното, инфлацията, новата вълна на пандемията, нелоялната конкуренция, спекулата в реализацията на новата реколта плюс неконтролиран внос на зърно, плодове и зеленчук вероятно положителният тренд, отбелязан от статистиката на КТИ, ще приключи.

John Deere комбайнът е на второ място
John Deere комбайнът е на второ място
Най-много регистрации има John Deere - 274
Най-много регистрации има John Deere - 274
Тракторите Case IH са на второ място
Тракторите Case IH са на второ място
Челно място при телехендлерите заема JCB
Челно място при телехендлерите заема JCB
При челните товарачи на първа позиция са тези на Bobcat
При челните товарачи на първа позиция са тези на Bobcat