През последните години интересът към ароматните и лечебните билки рязко се повиши. Това е пазар, който предлага големи възможности за предприемачите. Салваторе Корадо, който винаги е бил страстен любител на градинарството, е разбрал добре това. Притежава компания в Италия с площ от 25 хектара, която отглежда, преработва и продава ароматни и лечебни билки в Италия и Европа.

"Предлагаме продукта на пазара главно в Централна и Северна Италия, както и в Германия, Франция и Обединеното кралство", казва предприемачът. "Клиентите ни са както доставчици на преработватели и опаковчици, така и производители на билкови чайове. Но към нас се обръщат и малки компании, които искат да включат в каталога си продукти, които не могат да отгледат сами. Нашият водещ продукт е босилекът, но също така сушим мащерка, розмарин, върбинка, майорана, пасифлора и маслинови листа. Занимаваме се дори със сушене на плодове като портокали и киви."

"Започнахме да го правим, защото знаем, че пресните продукти често попадат в ръцете на търговец, който не им придава нужната стойност."

Заводът за отглеждане и преработка на Корадо се намира в южната част на италианския град Базиликата, на няколко километра от Йонийско море - регион, в който отглеждането и използването на лечебни растения е традиция.

"Продажбите на сушени продукти се извършват през цялата година, но най-натовареният период е от май до септември, когато повечето от нашите растения виреят на открито. Култивирането е биологично", продължава мениджърът. "Прибирането на реколтата се извършва механизирано, главно поради големия недостиг на сезонни работници."

Корадо обяснява, че секторът изпитва затруднения в настоящия контекст на икономическа криза и несигурност. "Въпреки че по време на пандемията регистрирахме рекорден брой поръчки заради ползите от билките за здраве, за съжаление през последните месеци забелязваме спад в продажбите. Но оставаме оптимисти, тъй като с настъпването на февруари продажбите отново стават по-жизнени."