За първа година в Долни Раковец ще се проведе фестивал по инициатива на местните фермери

Радомирското село Долни Раковец се превръща в столицата на чесъна. Според местните фермери техният продукт е най-добрият в България. Една от "тайните" е, че расте върху чернозем, който се полива с минерална вода с температура 36-37 градуса, която извира от 5 места в селото. Тя е варовита, а това убивало лютивината на чесъна и го правела по-мек и сладък.

За тази година е планиран първият фестивал на чесъна в Долни Раковец в партньорство с организацията "Слоу Фууд". Той ще се проведе през септември, когато и работата на полето ще е поприключила.

„Заимстваме от други фестивали, но ще покажем и нещо различно. Ще има местна кулинария, плетене на венци с чесън, показване на процеса и района. Няма да разкривам повече, имаме много идеи. Хубаво е да дойдат повече хора, да опитат чесъна ни, включително сложен в гозби“, казва Владимир Георгиев. Семейството му отглежда чесън на около 15 декара. В селото има и други 2 семейства, които се занимават професионално с традиционната за България култура.

Именно чесънът връща родителите на Владимир Георгиев в България след 10 години гурбет в Испания. „Съвсем случайно в един магазин попаднахме на по-интересен продукт - черен чесън, и ни стана интересно. Попрочетох малко повече за него, хареса ми, защото е много полезен, свойствата му се увеличават десетократно в сравнение с обикновения чесън. И оттам вече се появи идеята да правим чесън изобщо“, допълва той. Всъщност черният чесън не е отделен сорт, а технология на ферментация на белия. Нужна е специализирана машина, която поддържа определена влага и температура, като в зависимост от времето се получават различни нюанси на черното. Люспата леко потъмнява до кафяво, а скилидките вътре стават черни.

Още за чесъна и историята на сем. Георгиеви четете в новия брой на в. "Български фермер" от 30 януари-5 февруари