По някаква причина, когато планират градина, която ще бъде красива дори през зимата, хората винаги се фокусират върху избора на растения. Сортират списъци с вечнозелени и иглолистни дървета и храсти, изучават билки с красива зеленина и текстура, като същевременно напълно забравят за другите елементи на градината.

Разбира се, красивата червено-кафява олющена кора на сивия клен (Acer griseum) изглежда невероятно на фона на белия сняг, както и червените клони на дряна (Cornus sericea), но има и други начини да украсите зимната градина.

През зимата градински къщички, огради, арки, беседки, както и скулптури - големи и малки - лесно се превръщат в привлекателни елементи на пейзажа.

За да предизвикат внимание, тези елементи трябва да се виждат достатъчно добре и съчетаването им с околните растения трябва да бъде внимателно обмислено. Малките архитектурни форми трябва да бъдат обрамчени от растения, а не скрити зад тях - в крайна сметка тяхната задача е да изиграят зимна сцена в монотонен пейзаж.

Беседки, арки и перголи

Структурата на една от снимките служи като проход и се състои от три прости арки, които са свързани с провиснали дебели въжета. Предимствата на тази арка са, че придава на градината височина и обем и същевременно е прозрачна и не закрива растенията зад нея, а дори обратното – тази арка подчертава красотата им!

Разбира се, има изкушение да се използват такива конструкции като опори за катерене на рози или грозде, но тогава дизайнът веднага ще загуби своята изразителност и няма да даде желания ефект. Неговият геометрично правилен силует ще се изгуби и ще се скрие интересната комбинация от материали.

Вместо маломерни храсти и трайни насаждения, засадете по пътеката нещо, което да привлича вниманието към нея. В тази мразовита сцена старото дърво и въжетата грациозно се вписват в цялостната черно-бяла картина и в същото време се открояват от нея.

Стопански постройки

Стопанските постройки, на които може да се придаде декоративна стойност, могат да се превърнат в оригинален акцент в пространството на зимната градина.

Повечето градини имат къщи от различни видове - или за съхранение на инструменти, или за отглеждане на разсад. Бараката може да служи за много цели: за гости през лятото, за офис или за зимуване на топлолюбивите растения

Но без значение как използвате вашата градинска къща, това е много важна структура, която може да се превърне в „гвоздея“ на целия пейзаж през зимата!

Стените на постройката служат като красив фон, на който ясно се виждат светлите силуети на тревите. Обикновено в мъгливата бъркотия на градината тези фини текстури се губят, докато на фона на стените всеки детайл веднага става забележим.

Както в случая с арката, растенията в близост до нея са ниски и следователно рамкират конструкцията, но не я скриват.

Опитайте се да си представите тази картина без къщичката и ще видите интересен гоблен от форми и текстури. Но тя е тази, която „прави“ градината и създава жива картина с примамлива пътека, която ще ви отведе до този акцент.

Скулптури и градинско изкуство

Купуваме скулптури и градински фигурки, защото ги харесваме – от малки причудливи фигури от изложби и панаири на занаяти до големи инсталации от професионални художници.

Поставете такъв предмет така, че да се вижда от къщата и ще ви зарадва в студен зимен ден. Помислете също така с какви растения ще изглежда добре скулптурата: растенията трябва да подчертават скулптурата, а не да се конкурират с нея или да я закриват - те са част от една обща сцена.

Комбинацията от светлокафяво и сиво със сигурност ще привлече и задържи нечий поглед през зимата, а през лятото същите тези „съседи“ ще предизвикат различни чувства.

Колко често ви се е налагало да носите вкъщи малко произведение на градинското изкуство, което харесвате, и да се мотаете из градината, чудейки се къде да го поставите, докато намерите „неговото място“? И ако този обект физически се побере там, може да се окаже, че растенията наоколо някак не му отговарят.

Например проста чапла изглежда като тъмна сянка в тръстиката, частично скрита от света, точно както можем да я видим в дивата природа. Тя е готова да се гмурне за вечерята си и за зрителя е лесно да си представи риба, плуваща в езерце точно под снега.

Внимателно избраното място е ключът към създаването на естествена сцена.

Много от тези предмети са лесни за преместване, така че не се страхувайте да ги преместите на по-подходящо място за зимата, като по този начин създадете привлекателна точка, където преди не е имало.

Огради и пейки

Всъщност ролята на оградите е много по-значима в ландшафта, отколкото просто маркиране на границите на недвижимите имоти. Художествените огради могат да се превърнат в елемент на дизайна сами по себе си.

Същото може да се каже и за пейката, която примамва към двора дори в мразовит ден! Съвсем очевидно е, че тя привлича вниманието към себе си в снежния пейзаж. Структурата на оградата и пейката в ансамбъла създават зимен образ, който е омекотен от бледа, тънка трева на преден план.

Важната роля на светлината

През зимата навън няма достатъчно светлина и става тъмно много по-рано, така че източниците на осветление трябва да бъдат избрани като водещ елемент на дизайна.

Можете да използвате LED ленти с постоянна и мигаща светлина, използващи смесен тип крушки.

Има и светещи ленти с многоцветно или едноцветно осветление. LED лентите могат да бъдат окачени на дървета и храсти, те могат да се използват за показване на маршрут по покрити със сняг градински пътеки.

Актуален елемент на декоративното осветление са електрическите гирлянди под формата на различни крушки.

Градинските лампи в ретро стил ще създадат романтично настроение и приказна атмосфера. Пазарът предлага широка гама от продукти: бронзови фенери, пендели, компактни фенери за спот осветление.

А светещите скулптури ще се превърнат в истински шедьовър на ландшафтния дизайн. За зимата са актуални скандинавските мотиви - елени от метална рамка и LED ленти - звезда, полумесец. Сфери и други малки светодиодни фигури, окачени на дървета, създават празнично настроение по време на вечерна разходка из градината.

По време на подреждането на осветителните тела на етапа на проектиране е важно да запомните, че градинското осветление изпълнява не само декоративна, но и практическа функция.