Източниците на възобновяема енергия заеха медийната сцена в глобален мащаб и предприемането на проактивни екологични стъпки става все по-важно. Всяка индустрия се опитва да приложи по-устойчиви практики и геотехническият сектор не прави изключение.

Една от водещите геотехнически методологии, произлязла също заради резките климатични промени, е геотермалното сондиране. То е възможно както под формата на широкомащабни геотермални централи, така и с по-малки сондажи за вода с инсталирани термопомпи. Независимо от мащаба, ползите от изграждането на геотермални хидротехнически съоръжения не могат да бъдат пренебрегнати.

Защо да използвате геотермална енергия?

Геотермалната енергия става много по-важна от преди. В Исландия, например, 90% от отоплението се осигурява от геотермални енергийни източници. За разлика от повечето други възобновяеми енергии, геотермалната има способността да осигурява чиста енергия всяка секунда, всеки ден, всяка година. Това е в рязък контраст с някои алтернативи, като слънчевата енергия и тази, добивана чрез ветрогенератори. Фотоволтаичните панели имат нужда от непрекъснатото снабдяване със светлина, докато ветрогенераторът зависи от редовните въздушни пориви. Геотермалната експлоатация на един сондаж, дори и в най-големия мащаб, може да продължи работата си, независимо от условията.

Има различни начини, по които геотермалната енергия може да бъде оползотворена. Тя може да се използва за производство на топлина - това се извършва чрез технология за директен топлообмен или отоплителни помпи. Може да се използва за производството на енергия - прави се с монтирането на парни турбини. От гледна точка на практическите приложения, геотермалната енергия може да се използва за градско и битово отопление на домове, паркинги и оранжерии. В света на фермерството с геотермално съоръжение можете да поддържате желаните температури в оранжерии и помещения, в които пребивават животни.

Сондажите са основата на геотермалното отопление

Ако разполагате и с функциониращ сондаж за вода, в комбинация с термопомпа, ще можете да се възползвате от постоянна наличност на топла вода, която да покрива вашите домакински нужди. Много домакинства залагат на самостоятелно водоснабдяване, като инвестират в сондажи за вода, без да се възползват от пълния потенциал на технологията.

Въпреки че за инсталирането на геотермално отопление е необходимо изграждането на сондаж, термопомпите са проектирани да оползотворяват оптимално топлинния ресурс на подземния терен. Така те стават до два пъти по-ефективни спрямо съвременните инверторни климатични решения. С правилно изграден и реализиран проект ще можете да отоплявате цялата на сграда, къща или ферма. Съоръжението има възможност да работи и под охлаждащ режим през летните месеци, като по този начин прави климатиците напълно ненужни.

Предимства на геотермалните сондажни конструкции

Вече установихме, че геотермалното съоръжение е все по-привлекателен източник на топлина. Мащабът на вашия проект не е от значение, защото могат да се проектират решения за всякакви казуси. Термопомпите са фантастична технология поради ред причини:

  • използват възобновяема енергия;
  • изискват минимална поддръжка;
  • намалят разходите за комунални услуги;
  • незабележими са – геотермалните помпи работят удивително тихо, а сондажите заемат видимо много малко място;

Възобновяемите енергийни източници ще стават все по-популярни с времето. Геотермалните сондажи ще бъдат част от този прилив без съмнение. Отминаха дните, в които възобновяемите енергийни източници бяха достъпни само в национален или корпоративен мащаб. Сега можете да дадете своя принос и от дома си. Ползите от избора на доверен доставчик на геотермални услуги значително понижават рисковете и проблемите.