7 вкусни рецепти, с които да научите децата да заобичат храната

Ароматни кюфтета, миниатюрни сочни фрикадели и апетитни месни топчета – стига да са интересно поднесени, те ще заемат първите места в гастрономическите предпочитания на повечето деца. Месни и рибни деликатеси, внимателно приготвени от майки и баби, и комбинирани с всякакви сосове и гарнитури, могат да се пекат или добавят към супи и яхнии. Селекция от необичайни рецепти ще ви помогне да нахраните децата си вкусно и да докажете, че кюфтетата в цялото им разнообразие са вкусни и изобщо не са скучни!

Крехки телешки „таралежчета“ с ориз 

Кюфтетата с ориз за деца често се наричат таралежи. Ако използвате дългозърнест ориз тогава ще получите апетитни ежковци с оризови игли.

Продукти: 500 г телешка кайма, 150 г варен ориз, глава лук, морков, 2 суп лъж. доматено пюре, 2 суп. лъж. растително масло, 200 мл вода, сол на вкус.

Приготвяне: Смесете предварително сварения охладен ориз и телешката кайма, добавете сол на вкус. Омесете добре каймата и с мокри ръце оформете топчета. Лукът се нарязва на ситно, а морковите се настъргват на ситно ренде. Запържете зеленчуците в малко мазнина, докато омекнат. Прибавете доматеното пюре и водата, посолете малко и разбъркайте.
Сложете кюфтетата в тава за печене, залейте със соса и печете 30-40 минути на 180°C.

Пилешки кюфтета в бял сос 

Печеливш вариант за вкусен обяд или вечеря са пилешките кюфтета с деликатен сметанов сос.

Продукти: За кюфтета: 500 г пилешка кайма, глава лук, 2 суп. лъж. грис, 50 г твърдо сирене (кашкавал), сол на вкус, 2 суп. лъж. пшенично брашно за панировка.

За соса: 20 г масло, 200 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. брашно, сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете лука на ситно или го прекарайте през месомелачка, настържете кашкавала. Смесете пилешката кайма с лука, кашкавала и гриса, посолете. Ако семейството ви нямат нищо против, добавете към каймата любими подправки или ситно нарязани пресни билки. Омесете добре каймата и оформете топчета. Оваляйте кюфтенцата в брашно.

Пригответе соса: разтопете маслото в тенджера, налейте млякото, добавете брашното и малко сол. При непрекъснато бъркане гответе на слаб огън до сгъстяване.

Изпържете кюфтетата в растително масло до леко зачервяване. Готовите кюфтенца се прехвърлят в тава за печене, заливат се със соса и се слагат в предварително загрята фурна за 20-25 минути на 180°C.

Клопс със сметанов сос 
В Германия, Австрия и прибалтийските републики миниатюрните кюфтенца се наричат клопс и се сервират с изискан сос от каперси и сметана. Предлагаме по-проста версия на рецептата.
Когато готвите за децата си, можете да ги запознавате с ястия от различни кухни на света, като изключите специфични съставки и пикантни подправки.

Продукти: За клопс: 600 г телешко, 100 мл прясно мляко 3,2% масленост, 3 филии бял хляб, глава лук, брашно или галета за паниране, 1 яйце, сол на вкус.
За соса: 2 суп. лъж. брашно, 200 мл вода, 200 г заквасена сметана 20% мазнини, сол на вкус.

Приготвяне: Накиснете филийките хляб в млякото за 10 минути, като предварително изрежете корите. Прекарайте изцедения хляб, месото и лука през месомелачка. Добавете яйцето, посолете и разбъркайте добре. Оформете кюфтенцата и ги сварете в леко подсолена вода или зеленчуков бульон до омекване.

Пригответе соса: запържете брашното в сух тиган до златистокафяво, сипете 200 мл гореща вода и добавете заквасената сметана. Разбъркайте добре и гответе до сгъстяване. Прибавете сол на вкус.
Прехвърлете кюфтенцата в соса и загрейте всичко заедно за 5 минути на слаб огън. Сервирайте с ориз, картофено пюре или варени макарони.

Супа с пуешки топчета 
Бистрата супа със зеленчуци и пуешки топчета ще бъде чудесен обяд за децата. Ако детето обича зеленчуци, към основните можете да добавите царевица, зелен боб, чушки, карфиол и броколи. Много е удобно да използвате замразени смеси.

Продукти: 600 г пуешко филе, средно голяма глава лук, морков, 4 картофа, 3 литра вода, сол на вкус.

Приготвяне: Започнете да приготвяте кюфтенцата. Прекарайте пуешкото филе и малка глава лук през месомелачка. Разбъркайте каймата и я овкусете със сол. Предимството на кюфтетата е, че те ще бъдат направени изключително от месо, без добавяне на хляб. Оформете каймата на малки стегнати топки, наредете ги на 1 ред в плоска чиния, покрийте с домакинско фолио и приберете в хладилника.
Нарежете морковите и картофите на средни кубчета, залейте с вода и варете до полуготовност. Прибавете кюфтенцата при зеленчуците и варете на умерен огън около 10 минути. Ако децата ви обичат зеленчуци, можете да допълните супата със задушени лук и моркови. На този етап можете също да добавите любимите си замразени зеленчуци.
Супата се задушава още 5-7 минути и се разсипва в купички.

Сочни шницели с тиква 

Приятно кулинарно откритие ще бъдат пилешките шницели от кайма с тиква. Понякога трябва да използвате малък трик, за да добавите повече здравословни зеленчуци към менюто на вашето дете.

Продукти: 400 г тиква, 1,800 кг пилешко филе, 5 суп. лъж. заквасена сметана, глава лук, морков, 1 суп. лъж. доматено пюре, 150-200 мл вода, сол на вкус.

Приготвяне: За приготвянето на шницелите можете да използвате пилешки гърди и филе от бутчетата в съотношение 1:1. Прекарайте филето през месомелачка. Обелете тиквата и също смелете пулпата през месомелачка с фина решетка. Добавете към каймата заквасената сметана и сол. Разбъркайте до хомогенна смес. С мокри ръце оформете шницелите и ги изпържете в растително масло за 10 минути под капак. След това ги обърнете и пържете още 5 минути без капак. Шницелите вече могат да бъдат сервирани на масата. Ако искате блюдото ви да е по-сочно, можете да полеете месото със зеленчуков сос. За да го приготвите настържете моркови и лук на едро ренде, запържете ги в растително масло, докато омекнат, добавете доматено пюре и вода, разбъркайте и оставете на огъня за 5 минути. Прибавете шницелите в соса и оставете да къкри още 7-10 минути на тих огън.

Рибни кюфтета 

Децата обичат малки основни ястия, те харесват хапки или рибни пръсти. Големите котлети едва ли ще предизвикат апетита на детето, опитайте се да приготвите нещо миниатюрно. Рибните кюфтета са подходящи за обилен обяд или вечеря.

Продукти: 500 г хек филе, 100 мл прясно мляко, 100 г бял хляб, морков, глава лук, 1 яйце, сол на вкус, зелени подправки на вкус.

Приготвяне: Накиснете хляба в млякото за 10 минути. Прекарайте рибните филета, изцедения хляб, моркова и лука през месомелачка. Към каймата добавете едно яйце, малко зелено подправки и сол. Разбъркайте.

Оформете кюфтета от каймата и ги сварете в много вода до омекване.

По желание може да сложите рибните кюфтенца в тава за печене, поръсете с настърган кашкавал и запечете до златиста коричка.

Шницели с царевица 

Бързите шницели с ярка царевица ще се харесат на децата. Ястието се приготвя за 30 минути и се сервира с любимата гарнитура.

Продукти: 450-500 г филе от пилешки бут, 100 г твърдо сирене, 150 г консервирана царевица, 1 яйце, 1 суп. лъж. картофено нишесте, сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете филето на малки кубчета. За удобство можете предварително да поставите месото във фризера. Към пилето добавете настъргания кашкавал, яйцето, царевицата, нишестето и малко сол. Разбъркайте до гладкост.

Загрейте растителното масло в тиган. От каймата с лъжица се оформят малки топки, които се пържат от двете страни до златистокафяво. Това ще отнеме 6-8 минути.

Прехвърлете готовите шницели в чиния, покрита с домакинска хартия, за да попие излишното масло.