Средно периодът на бременност на овца продължава 147-150 дни, тоест около 5 месеца. Има породи с по-ранни и по-късни периоди на бременност. Колко дълга може да е бременността и кои фактори й влияят:

  • порода;
  • пол на агнетата;
  • брой раждания.
  • диетата

По време на бременност е необходимо да се осигури на женската пълноценна храна и да се създадат оптимални условия за нея. Според проучвания до 50% от ембрионите могат да умрат през първата половина на бременността. Ето защо през този период фермерите въвеждат витаминни и минерални добавки в диетата на животните. Но като цяло практически не се различава от обичайното.

Две седмици преди агненето трябва да премахнете храната, която причинява ферментация – сено, кореноплодни и комбинирани фуражи.

Колко агнета могат да се родят от една овца

Продуктивността на овцете се влияе пряко от фактори като диета, порода, фураж. Но най-вече потомството, което зависи от породата. Например една майка може да носи от 1 до 5 агнета, но по-често техният брой е 2-3. Теглото на едно агне е 4-6 кг. Ако овцата носи 2-3 агнета вместо 5, значи те ще са по-здрави и ще наддават добре.