Въпреки, че е най-добре малиновите растения да се засаждат от края на октомври до настъпване на трайното застудяване, времето и в началото на декември ще е подходящо в някои райони на страната.

Имайте предвид, че за да могат новозасадените овощните видове да презимуват са им необходими около 10 дни в почвата, за да се захванат. Извършете засаждането, когато почвата не е влажна, най –добре преди дъжд.

Най-подходящи за малината са северните склонове на планините и предпланините с прохладен климат и по-висока въздушна влажност, тъй като растението не понася силни летни горещини и големите дефицити на относителната влажност на въздуха.

Добри предшественици за този полухраст са зеленчуковите култури, фиевата смес, люцерната, детелина и други фуражно – бобови култури.

Площите за засаждане се изорават на 30-35 см с плуг с подривач. Предпосадъчно се тори с 4-5 т оборски тор, 15-30 кг P2O5 и 15-20 кг К2О декар.

Препоръчва се редовете да се разполагат по посока север-юг, като на всеки 100-120 м се оставят пътища за извозване на продукцията, широки 3-4 м. Надлъжно на насаждението се оставят пътища, широки 4-5 м, а напречно – 6 -7 м, за обръщане на машините.

При силно растящи сортове малината се засажда на разстояние 2,5 x 0,60 м, а при слаборастящите – 1,8 x 0,40 м.
Засаждането се извършва ръчно в бразди с дълбочина 35-40 см или в ямки. При добра предпосадъчна обработка на почвата и торене ямките имат размери, колкото да се побере кореновата система. Ямките са по-големи (40 x 40 x 40 см) при недостатъчно дълбоко изорани и ненаторени почви. Във всяка ямка се поставят 6-7 кг оборски тор, 150-200г суперфосфат и 20-25 г калиев сулфат.

При засаждане корените на растенията се засипват с почва, притъпкват се и се поливат.