Резитбата на овощните дървета е факторът, от който зависи правилното оформяне на короната – съответно растеж и развитие. Нееднократно сме писали, че е по-добре да се направи каквато и да е резитба, дори не много правилна, отколкото никаква.

Разбира се, да се режат овошките си е истински майсторлък, който се придобива с практика. Така че опитвайте, отново и отново, докато се научите.

Независимо обаче как се оформя едно дърво или колко годишно е, има някои общи правила, които винаги се спазват. По-важните са:

  • Да се осигури здраво срастване между скелетните части. Така се предотвратява отцепването, което може се получи при обилен плодов товар.
  • Да има подходящ наклон на скелетните клони и разклонения. Те се срастват здраво с водача, когато ъгълът между тях е по-голям от 45 градуса, когато те са по-тънки от водача и когато са не повече от 3-4 в етаж. Върхът им трябва да расте изправено. Най-подходящ наклон за скелетните разклонения е около 30 градуса спрямо хоризонтала.
  • Резитбата да гарантира съподчиненост на отделните скелетни части. За водач се избира най-големият и добре развит клон. След него според големината се определят скелетните клони и разклонения.

Важно!

Препоръчително е резитбата на по-големите по размери овощни дървета да се извършва отгоре надолу. Така се преценява добре кои клонки да се запазят в основата на короната.