Само през 2022 г., агроботът FarmDroid е оплевил 18 000 хектара, разпръснати в Англия, Канада и големи части от Европа

В центъра на вниманието на световната агрообщност още от края на миналия век беше идеята и очевидната нужда от ускорено развитие на роботиката в селското стопанство. Това се отрази с особена сила на световния пазар на роботика, който процъфтя през 2020 г. с 25 милиарда долара. Прогнозата: очаква се развитието му да достигне колосалните 74 милиарда до 2026 г. От тази огромна сума значителна част ще бъде отделена за селскостопански роботи, смятат наблюдатели и специалисти. Този стабилен в последно време тренд се прояви внушително и в програмата на обновената SIMA 2022. Единодушно беше мнението на журналистите в пресцентъра, че това юбилейно издание на изложението постигна целта си да стане място за среща на решения и технологии за селското стопанство с рождена дата в дигиталната ера. Посетители от всякакъв ранг и агрозанятие получиха

многобайтова квалифицирана информация

в една от най-модерните агрообласти - полевите роботи. Това се получи в робоселището, в което феновете имаха пълен достъп до данните и анализите на резултатите от алгоритми с изкуствен интелект, въплътен в машинен дизайн. Те бяха представени в Agricultural Robotics Village, заедно от FIRA (форум за роботика) и GOFAR (Глобална организация за селскостопанска роботика), които обединиха усилията си, за да поставят в центъра на внимание нуждата от ускорено развитие на роботизираното селско стопанство. IT селото беше разположено в зоната SIMA TECH, където се намираше секторът за нови технологии и прецизно земеделие. На неговата територия бяха изложени продуктите на световни лидери, производители на агроботи: FarmDroid, Meropy, Naïo Technologies, Osiris Agriculture, Exxact Robotics, AgroIntelli, EcoRobotix, SITIA, AgreenCulture и Exobotic Technologies. Техните образци бяха организирани тематично в сектори: „Полеви роботи“, „Роботи за облекчаване на трудовите условия на фарминга“, „Роботика в полза на редови култури“ и „Роботи за намаляване (премахване) на употребата на химически продукти и за борба с плевелите“. Наградите SIMA Innovation Awards включват и категорията „Роботика и вградена електроника“. Награди получиха роботите на EcoRobotix и на френската фирма Rolland, разработила софтуер за прецизно насочено пръскане.

В царството на автономните мислещи машини едно от предните места заемаше датската компания FarmDroid ApS, която показа тук на SIMA

първия в света робот за сеитба и плевене

Роботът FarmDroid FD20 помага на фермерите и селекционерите да намалят разходите си, като го прави по неутрален за водородни емисии, екологичен начин. Досега, през 2022 г., агроботът FarmDroid е засял и оплевил 18 000 хектара, разпръснати в Англия, Канада и големи части от Европа.

FD20 е полеви робот, с тегло 900 кг, захранван и задвижван изцяло с енергия от слънчеви панели, което прави работата му напълно безопасна за околната среда. Той революционизира сеитбата и плевенето, щади климата, културите, почвата. С GPS технологията FarmDroid сее на полето и маркира точно къде е поставена всяка отделна култура. Впоследствие атакува плевелите, както между редовете, така и в редовете, като осигурява ефективна, нехимична грижа за полето. Уникалната прецизност на сеитбата позволява на робота да почиства внимателно посевите, като по този начин минимизира или дори елиминира необходимостта от ръчен контрол на плевелите.

Четирите соларни панела

монтирани върху робота, произвеждат енергия за пакет батерии, която осигурява 24-часова работа. По този начин не е необходимо да се зареждат батериите външно, а сеещият терминатор на плевели FarmDroid остава в експлотация през целия сезон, като работи автоматично в зеле, захарно и червено цвекло, лук, рапица, спанак, салати и др. Агроботът е лекоподвижен, гъвкав и лесно се мести между полета с различни видове култури, да се грижи за тях и да гарантира повишен добив. Един робот може да засее и оплеви 20 хектара за сезон при оптимални условия. Чрез комбиниране на повече роботи капацитетът се увеличава, тъй като могат да работят заедно на едно или на няколко полета и да елиминират необходимостта от тежък, ръчен труд. С GPS технологията те

точно позиционират

всяко отделно семе, което е засято, а с камерите си разпознават засятата култура и отчитат плевелите, които премахват. Тъй като точната позиция на всяко семе е запаметена те знаят къде да плевят, без да повредят посевите. Но трябва да се спазва правилото: да се плеви преди покълване на посева.

Поради ниското си тегло FarmDroid FD20 запазва микроструктурата на почвата. Автономен и самоуправляващ се той се придвижва сам, така че няма нужда да бъде пряко наблюдаван от оператор. Това го прави лесен за ползване и работа. В него е заложена висока степен на надеждност, допълвана от прецизните операции по сеитбата и плевенето, са убедени потребители, които са работили с него.

Сред атрактивните „жители“ на Agricultural Robotics Village беше и дизайнерският модел Orio на Naïo Technologies, който е автономен инструмент за обработки в зеленчуци и технически култури. В същността си Orio е електронизирана машина за прецизен и постоянен контрол върху плевелната растителност, която поради резистентност в днешно време увеличава количеството си. Той може да се използва за култивиране, плевене, събиране на данни и много други полски дейности.

Както подчертават техниците от фирмата роботът е проектиран и за сеене на редови култури в ниви на средни и големи производители. Работи на полето с точност благодарение на своята система за насочване, базирана на RTK GPS сигнал. Работи върху моркови, марули, лук, зеле, праз лук, карфиол, различни подправки - билки (чесън, кориандър, мента и т.н.) и др. Характеризира се с лесна употреба. Благодарение на

интуитивния потребителски интерфейс

Orio е лесен за настройки. Навигацията, особено важен елемент, се осъществява от софтуер за насочване и автономна работа GNSS RTK, който осигурява дистанционно управление и безопасност на производствените операции, на оператора и на машината. Тя се задвижва от електрически двигатели 4 x 3000 W - 48 V, които работят с 4 сменяеми желязно-фосфатни литиеви (21,5 kWh) или с 6 батерии (32,3 kWh) при тегло 1450 кг или 1550 кг с допълнителни батерии. Дължината на устройството е 4 м и 17 см, а ширината на централното колело е 23+ см. Агроботът е висок 2 м и може да работи със скорост 5,5 км/ч.
През последните години роботите се използват и за различни специализирани задачи, с които преди това са се занимавали само опитни фермери. Такъв е лекият робот за разузнаване MEROPY SentiV, който прилага

нов подход към мониторинга

на парцелите с полски култури, като открива наличието на плевели, вредители или болести по тях. Снабден със серия от сензори, SentiV е модулен и лек „разузнавач“, който се движи автономно в рамките на парцелите и сканира цялата растителност. Неговата система на придвижване не уврежда културите и гарантира високоскоростно движение, което не пречи да се маркира променливостта в парцелите с полски култури и да открива потенциални заплахи за тях. Съвсем лекият, 15 кг, SentiV се движи благодарение на уникална и иновативна конструкция колела за прекрачване на растителността. Широчината на робота е 80 сантиметра, диаметърът на основните колела е от 1 до 1,7 метра.

Снабден е с двойна камера

Конструкторите са заложили 100 процента автономия чрез подвижни батерии, което му гарантира 8-10 часа непрекъсната работа в обследваната площ. Има завиден капацитет - до 20 хектара на ден. Комуникира с фермерския център посредством Wi-Fi и мобилна мрежа.

SentiV е инструмент за подобряване на практиките на фермерите и е незаменим елемент за оптимизиране на фенотипа на експериментални и работни парцели. Събраната информация се картографира, данните се внасят и анализират в т.нар. карти на променливостта. Това са полеви документи, които позволяват на фермерите да оглеждат и оценяват състоянието на полето ежедневно. Модулацията на базата данни се извършва с прецизност, което гарантира безпроблемната експлоатация на съоръжението на електронно равнище и стимулира ефективността и производителността на земеделското производство. С този по-различен робот се постига по-добра рентабилност, спестяват се ресурси и време, подобряват се добивите и качеството на продукцията. От друга страна, намаляват се разходите, контролира се уплътняването на почвата, създава се по-добър работен комфорт за фермерите, с презумпцията за стиктно опазване на околната среда. Чрез автономната си навигация SentiV съхранява информацията за параметрите на обичайния работен процес. При наличието на такъв подход отпада необходимостта умната машина да се движи и управлява на място от оператор, а това става дистанционно.

При оглед, картиране и оценка на парцела за предстоящи дейности SentiV проучва и анализира изцяло зададените площи. Така той

извършва точен скаутинг,

събиране на данни и характеристики за полето. Роботът има мултиспектрален сензор за изображения, които предоставят повече детайли, отколкото могат да се видят от човешко око. Дейността му се извършва успешно благодарение на модулността, която му дава възможност да се адаптира към вида на проучваните условия и растения. И още, да наблюдава растежа им. При него ширината, височината, начинът на движение са регулируеми. Освен това SentiV сканира почвата и под покривката от листа, чрез което запазва цялостта и посевния им потенциал, без да ги уврежда. 

В робоселището експерти и фенове имаха пълен достъп до данните и възможностите на полевите автомати
В робоселището експерти и фенове имаха пълен достъп до данните и възможностите на полевите автомати
Първият в света робот за сеене и плевене FarmDroid FD20 задвижван изцяло от слънчеви панели - на щанда на SIMA
Първият в света робот за сеене и плевене FarmDroid FD20 задвижван изцяло от слънчеви панели - на щанда на SIMA
Сред атрактивните „жители“ на робоселото беше и дизайнът на Naïo Technologies, модел Orio за обработки в зеленчуци, технически култури и плевене
Сред атрактивните „жители“ на робоселото беше и дизайнът на Naïo Technologies, модел Orio за обработки в зеленчуци, технически култури и плевене
Агроботът MEROPY SentiV прилага нов подход за мониторинг на парцелите - в реално агроразузнаване
Агроботът MEROPY SentiV прилага нов подход за мониторинг на парцелите - в реално агроразузнаване
Роботът - товарач Loadix на фирма ManuRob, многофункционален, електрически
Роботът - товарач Loadix на фирма ManuRob, многофункционален, електрически
Агроботът Exxact на фирмата Exxact Robotics
Агроботът Exxact на фирмата Exxact Robotics