Става дума за отпадъците при ферментацията на различни суровини, използвани в процеса на производство на алкохолни продукти.

Съхранете страничния продукт при производството на алкохол (от картофи – например в Германия и Русия, зърно и меласа).

За угояване на говеда обикновено се използва прясна (92–94% вода, 6–8% сухо вещество) и силажиран отпадък от виното. Най-добри резултати се получават при използване на зърнена и картофена каша. Но в случая става дума за нетраен продукт, затова за дългосрочно съхранение трябва да се суши при умерен топлинен режим. Отпадъкът се използва пресен или силажиран. За силажиране се слага нарязана слама (6-8 части слама на 100 части остатък от виното) или наситнени царевични стъбла. Такъв фураж се яде добре от добитъка. Пресните количества се изхранват на добитъка на ден по 15-20 кг на 100 кг живо тегло.

Цвеклова каша, получена от преработката на захарно цвекло. По отношение на общата хранителна стойност пулпата е равна на цвеклото и ряпата. Има много въглехидрати, калций, но малко протеини, фосфор и почти никакви мазнини. Поради високото съдържание на вода пулпата бързо се разваля, така че е по-целесъобразно да се силажира или изсуши. 100 кг суха каша от цвекло съдържа 84 фуражни единици - в 1 кг от него се съдържат 80 г суров протеин, 6,1 грама лизин, 3,2 грама сяросъдържащи аминокиселини, около 5 грама калций и около 2 грама фосфор.

Пулп се дава главно на говеда за угояване в прясна, кисела, изсушена форма. Изсушената каша се дава на животните в естествена или навлажнена форма. Прясна или кисела каша се дава от 30 до 60 кг на глава на ден. При угояване на пулп от цвекло диетите на животните включват също протеинови фуражи, както и костно брашно и сол.

Пределното количество пулп за възрастни говеда е 65–80 кг, а за млади животни - до 40–50 кг. За ароматизиране на пулпата се използва фуражна меласа, към която животните също се привикват постепенно. До края на угояването количеството на пулпата в дажбите се намалява.

Суроватката е страничен продукт, получен при производството на извара и сирене. Млечната суроватка в естествената си форма се използва за хранене на селскостопански животни, предимно свине и млади говеда, като се добавя в количество 20-25% към обема на изхранвания фураж. Вкусовите качества на прясната суроватка с нормална киселинност са високи. Консумацията на 10 литра суроватка осигурява 50% от дневната нужда от смилаем протеин, например за прасе с тегло 50 кг. В резултат на използването на суроватка в диетата, апетитът на животните се увеличава, скоростта на растеж и ефективността на използването на фуража се увеличават.