Очакваното захлаждане ще прекрати вегетацията на зимните житни култури

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

В началото на следващия седемдневен период се очаква съществено понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. През повечето дни от седмицата те ще се определят от средноденонощни температури близки до климатичните норми и до биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Прогнозираното застудяване в края на ноември ще доведе до затихване, а във високите полета, където се очакват валежи и от сняг - и до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

Вследствие продължителното есенно засушаване голяма част от посевите се намират в начален стадий от развитието си. В края на ноември и началото на декември при пшеницата и ечемика ще се наблюдават фазите поникване, а 1-2-3-ти лист и начало на братене само при малка част от посевите на отделни места в Дунавската равнина (агростанция Новачене).

В края на седмицата се очаква повишение на температурите и в южните и югоизточните райони ще се създават условия за активизиране на вегетационните процеси при есенниците.

През периода очакваните валежи ще повишават нивото на почвените влагозапаси в 50-см слой. Падналите валежи в края на второто и началото на третото десетдневие на ноември, надвишили на много места в страната 30-40 л/кв. м (Ново село - 82 л/кв. м, Видин - 76 л/кв. м, Лом - 51 л/кв. м, Плевен - 51 л/кв. м, Свищов – 57 л/кв. м, Шумен - 40 л/кв. м, Силистра - 40 л/кв. м, Драгоман - 67 л/кв. м, Сандански - 58 л/кв. м), подобриха почвените влагозапаси и в по-голямата част от полските райони беше преодолян дефицитът на влага при зимните житни култури.

И през тази седмица на много места в страната повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще ограничава сезонните почвообработки. По-подходящи условия за засаждане на овошки ще има през втората половина от периода.