Дефицитът на влага остава лимитиращ фактор за вегетацията и на есенните посеви

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми и дефицит на почвена влага. В южните райони, през по-голямата част от периодa, отсъствието на влага в горните почвени слоеве ще задържи поникването на зимните житни култури.

Вследствие задълбочилото се есенно засушаване посевите с пшеница в Дунавската равнина и в източните райони на страната са неравномерно поникнали. Част от намиращите се в начален стадий от вегетацията си зимни житни култури са в критично състояние. Повишена е вероятността, на места в югоизточните райони, за изсъхване на покълналите семена и поникналите, недобре вкоренени, посеви.

През по-голямата част от периода сухата и сбита почва ще възпрепятства сезонните почвообработки и ще забави, след агротехническите срокове, приключването на сеитбата на зимните житни култури.

Вероятност за валежи и положителна промяна в агрометеорологичните условия се прогнозира в края на второто десетдневие на ноември. През него условията ще позволяват извършване на фитосанитарни дейности при овошките.

Периодът е подходящ срок за засаждане на овощни култури. Засаждането на овошките се извършва в предварително изкопани ями. Дълбочината на посадъчните ями зависи от механичния състав на почвата. При леки, пропускливи и топли почви ямите са с размери 50/50/50, а при тежки почви те трябва да са с по-големи размери. Преди засаждане на фиданките трябва да се натори - в изкопаните ями се внасят: 100-200 г суперфосфат, 80-100 г калиев сулфат, 10-12 кг угнил оборски тор (при наличие) примесен с почва от повърхностния слой.