Бисер Христов се е радвал лятото на разкошни кани, но сега трябва да помисли как да ги съхрани и точно по този въпрос се свърза с нас, а ние отговаряме така:

Първо трябва да изчакате да падне стабилна слана, която да попари надземните части. Едва тогава може да пристъпите към изваждане на подземните органи. Внимавайте с лопатата, за да не нараните някоя грудка, защото може да са се разраснали доста. Започнете да копаете от далече.

Внимателно почистете почвата, измийте грудките и отрежете стъблата на десетина сантиметра. Това е моментът и за размножаване, ако искате да направите такова. Всяко по-сериозно нараняване може да доведе до гниене. Затова след всички манипулации оставете грудките за няколко дни, за да просъхнат и зараснат.

Вариантите за съхранение са да увиете грудките във вестници или да ги поставите в торфена смеска. Помещението да бъде хладно, с постоянна температура, но сухо! Важно е да ги проверявате редовно и, ако забележите омекване, омокряне, лоша миризма веднага да реагирате.

Напролет засадете канната първо в саксии, за да се събуди по-рано. Успех!