Ще бъде подходящо за есенно засяване на спанак и създаване на ягодови насаждения

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Драгомир Атанасов,

агрометеоролог при НИМХ

През миналата седмица, на места в южните райони (Хасково, Пазарджик, Чирпан, Карнобат, Пловдив, Сандански, Сливен, Бургас), паднаха валежи със стопанско значение - между 15-20 л/кв.м и осигуриха необходимата влага за поникване на засятата в агротехнически срок зимна рапица.

През следващия седемдневен период се прогнозира подобрение на агрометеорологичните условия. Късните хибриди царевица ще приключат развитието си и ще встъпят в пълна зрялост. При късните сортове овошки и лозята процесите на зреене ще протичат при температури, около климатичните норми.

През седмицата съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват довършване жътвата на късните пролетни култури, предсеитбени почвообработки на площите предвидени за сеитба с пшеница и ечемик и внасяне на минерални торове. През периода започва агротехническият срок за сеитбата на зимни житни култури във високите полета и Предбалкана. До края на септември условията ще позволят преодоляване на закъсненията при сеитбата на зимна рапица. Периодът е подходящ за есенно засяване на спанак и създаване на нови ягодови насаждения.

Сеитбата на спанака може да се извърши ръчно или механизирано с редосеялка в зависимост от условията и големината на площите. При ръчно засяване семената се разпръсват площно или се засяват редово на плитки бразди с междуредово разстояние от 20 cм. Дълбочината на сеитба трябва да бъде 2-4 cм. След засяване на семената е добре площта да се валира. Посевната норма варира между 2 и 3 кг/дка.