Зелето продължава да се развива и до прибирането му остава време, така че е важно да опазите реколтата от вредители, които знаете, никак не са малко.

Кои са по-опасните болести и неприятели, за които трябва да следите:

Мана

Сред най-опасните болести по зелето и карфиола е. Причинява се от гъба, която заразява от ранна пролет до късна есен.

По листата на растенията се наблюдават неправилни петна, които са хлоротични. От долната им страна може да се появи белезникав налеп от спорите на гъбата. Петната постепенно избледняват, засъхват и листата загиват.

Срещу тази болест са регистрирани препаратите инфинито СК – 160 мл/дка и ридомил голд Р ВГ – 500 г/дка.

Бяла зелева пеперуда

Неприятелят се среща навсякъде у нас, дори в градини, в които не се отглеждат зелеви видове. Зимува като какавида, развива 2-4 поколения. Вредният стадии е гъсеницата.

Младите гъсеници нагризват листата отдолу, а по-възрастните - изцяло, като оставят само дебелите жилки.

За да е ефикасна борбата, тя трябва да е насочена срещу младите гъсеници. Икономическият праг на вредност е 10% нападнати растения и унищожена 25% от листната им маса.

Може да събирате гъсениците ръчно, но имайте предвид, че те отделят секрет, който причинява обриви по кожата. Трябва да се работи с ръкавици. Секретът е отровен за патици и гъски.

Зелева нощенка

Много опасен неприятел е, тъй като навлиза в дълбочина на главите. Вреди по зелето и карфиола, но също и по моркови, бамя, салати, фасул, лук, патладжани и други растения.

По зелето и карфиола младите гъсеници нагризват листата от долната им страна и ги скелетират, като оставят само жилките. Растенията може да загинат или не завиват глави. Като зелките се оформят, гъсениците навлизат в тях и изпълват издълбаните ходове с извержения. В ходовете прониква и вода, главите загниват и стават негодни за консумация.

По карфиола гъсениците повреждат повърхността на съцветията и се вгризват навътре, както при главестото зеле.

Борбата срещу зелевата нощенка се води срещу гъсениците до трета възраст. Прагът на икономическа вредност за късното зеле е 15-18 гъсеници на 100 растения.

Зелев молец

Неприятелят напада много културни и диви видове, но най-опасен е за зелето и карфиола. Вредят гъсениците, които първоначално се вмъкват в листата и ги минират, но впоследствие ги надупчват - остават незасегнати само дебелите жилки. Нагризат ли връхните листа на младите зелеви розетки, те не могат да завият глави.

При карфиола гъсениците навлизат дълбоко и изгризват цели съцветия на цветната глава.

Борбата със зелевия молец трябва да се води както и при другите зелеви пеперуди. Тя включва:

  • Унищожаване на кръстоцветните плевели - синап, дива ряпа, овчарска торбичка и др.
  • Събиране и изгаряне на растителните остатъци от градината, където какавидира и зимува зелевият молец.
  • Използване на подходящи продукти за растителна защита при праг на икономическа вредност 10% повредена листна маса.

Срещу вредителите може да се използва някой от препаратите: авант 150 СК – 17 мл/дка, алтакор 35 ВГ – 8-12 г/дка, вазтак нов 100 ЕК – 10 мл/дка, децис 100 ЕК – 7.5-12.5 мл/дка, дипел ДФ – 75-100 г/дка и др.

Гъсеници на нощенки
Гъсеници на нощенки