Многофункционални по формулата 6 в 1 те обработват високи полета, косят, балират сено, събират плодове и грозде, мулчират

Стопаните, на които основният поминък е планинско земеделие се готвят за последния откос по високите ливади преди студовете. В полупланинските овощни, зеленчукови градини и лозя върви усилено прибиране на продукцията. На предна линия са тракторите-алпинисти, които отговарят на производствените нужди на „стръмното“ фермерство, като се съобразяват с вида на културите и техните характеристики. Тези катерачи по правило отговарят на нарасналите изисквания на екологията и ергономията, решават проблеми със засилващата се конкуренция. Следват тенденциите на пазара за високо качество, конструирани са за екстремни терени, оптимална защита на почвата и максимална безопасност за човека и машината.

Преди месеци световният бранд Massey Ferguson

предложи фейслифт

на своя планински трактор. Значително обновена, серията MF AL (alpin) включва основно специализирани трактори за стръмно селско стопанство. Най-новото в нея са алпийските версии, подходящи за работа по трудни баири и хълмисти терени. Те включват четири модела с мощност в диапазона от 75 до 105 к.с. В серията има включени и варианти с ниска кабина или с плосък под.

Мощността се осигурява от 3,6-литров четирицилиндров двигател, който отговаря на изискванията за Етап 5 срещу замърсяване с SCR, DOC и пасивен филтър за частици. Моделът 75 к.с. се задвижва от 3,4-литров двигател, Етап 5, но без SCR катализатор.

Вариантът Essential е оборудван с механична трансмисия, хидравлична система с двойна помпа и механично управлявана връзка. Той може да се надгражда с набор от допълнителни опции, трансмисия със Speedshift и PowerShuttle при реверсиране на натоварването и др. От своя страна версията Efficient предлага хидравлична система с три помпи, осигуряваща бордов дебит от 120 л/мин, електронно управлявана задна връзка (ELC), трансмисия с 30/15 Speedshift и PowerShuttle. Операторът работи с многофункционален джойстик, управлява и четири задни електрохидравлични разпределителя. В центъра на арматурното табло

е заложен дигитален екран,

който обединява информацията, свързана с работата на трактора.

В многоликото семейство на механичните „катерачи“ свой принос има и известният бранд Antonio Carraro. Става дума за кормилния, хидростатичен трактор TR 7600 Infinity с реверсивно задвижване и мощност 75 к.с. Работи с двигател Kohler - Turbo STAGE 5. 4-цилиндров, той е оборудван с безстепенна трансмисия, тип варио, а теглото му е 2,5 т. Предназначен е за специализирано, алпийски вид, земеделие и логистика. Машината е подходяща и за затворени пространства, за оранжерии, както и за лозя, овощни градини, редови култури. Подходяща е и за почистване на пътища, косене на синори, ръбове и насипи.

Хидростатичната трансмисия на Infinity предлага скорости от 0 до 40 км/ч, и позволява да се работи с тях и в двете посоки на движение. Скоростната кутия има два механични диапазона, всеки с 3 хидростатични скорости, които могат да се включват в движение, без загуба на сцепление или прекъсване на мощността. В резултат се получава плавна и ефективна работа, независимо дали се превключват предавките или се преодоляват внезапни промени в наклона. Хибридната механично-хидростатична трансмисия

елиминира използването на съединител,

прави работата по-продуктивна, което се оказва особено полезно при чести и бързи промени на посоката, при бавно, прецизно маневриране или когато се изисква внезапно ускорение. Предлага се със Starlight панорамна кабина с оптимална видимост за лесна работа в затворени пространства или в тесни междуредия по склонове.

Всички полезни функции на Infinity са цифровизирани: операторът може да избере оптималната конфигурация за всяка задача чрез натискане на бутоните за управление. Шасито, модел ACTIO, осигурява нисък център на тежестта и равномерно разпределение на теглото на трактора: 60% на предната и 40% на задната ос. Това гарантира стабилност и сцепление по всяко време, като по този начин повишава производителността и безопасността. Infinity е снабден с RGS Rev-Guide - реверсивна система за задвижване, която обръща посоката на движение само за няколко секунди, като работи ефективно с прикачно или навесно оборудване.

Конструкторите са внедрили в TR 7600 Infinity и система за автоматично почистване ACS с вентилатор с обратен поток, който подсигурява дейността на радиатора и предната решетка на капака.

Пределно ясно е, че за планинските трактори

спирачките са от първостепенно значение

Принципът е: повече спиране, повече безопасност. В трактора е монтирана допълнителна спирачна система за паркиране под наклон. Чрез задействане на ръчната спирачка и последващо натискане на спирачните педали се блокират 4-те маслени диска. Системата работи при включен или изключен двигател на трактора.

Към семейството на специализираната тяга, тип alpin, се включват и тракторите на друг от световните брандове BCS group. Те са компактни, пъргави, безопасни машини за пресечени и високопланински терени, пише английското профи издание „Машинен свят“. И допълва, че са предназначени за косене и събиране на фураж и от ливади в планината. Работи успешно в стръмни лозя и овощни градин. Моделите Volcan разполагат с двойна система за управление (Dualsteer), която комбинира централния шарнир на рамата на трактора с управлението на предните колела, за общи ъгли до 70°. Това позволява на оператора да се справя безопасно и с лекота в малки междуредия и тесни пространства за маневриране. Системата Dualsteer значително повишава стабилността, намалявайки поднасянето.  Стабилността се осигурява и от

новото офроуд шаси

тип OS-Frame, обяснява списанието. Двигателят и съединителят са свързани с трансмисионен вал, който предава движението към скоростната кутия и независимия заден ВОМ чрез единичен централен универсален шарнир. Това подобрява ъгъла на завиване, пъргавината и голямата маневреност на трактора. В допълнение, централният шарнир осигурява максимално сцепление на четирите колела, които винаги прилепват към земята. Операторът упражнява прецизен контрол върху машината по всяко време, дори и в най-трудните ситуации. За оптимизиране на операциите по високопланинско косене на фураж, BCS предлага гама от изодиаметрични трактори, версия MT. С широка колея и реверсивна седалка за водача те се отличават с нисък център на тежестта и разпределение на теглото върху осите: 50% отпред и 50% отзад.

Широко приложение в планински райони има и тракторът Reform Mounty на международен консорциум, включващ фирми от Австрия, Швейцария и Германия. Мощен, повратлив и стабилен, той е разработен специално за действия в нестандартни ситуации - полегати скатове и тежки терени. Практичното шаси с интелигентна кормилна система, с 5 режима на контрол и задвижване (4х4) на всички колела

го прави истински всъдеход,

катерач по склонове с различни насаждения и с различна денивелация. Работните му качества нарастват с триточковите подемници и мощна работеща хидравлика за приставка за челен товарач в предната част.

Характеризира се с универсалност и широка гама от приложения. Системата EcoMode в него гарантира оптимизиран разход на гориво чрез автоматично понижаване на оборотите на двигателя.

Моделите от различните версии от серията Reform Mounty са със стабилна стоманена рамкова конструкция, демонстрират здравина, подсилвана от компактния им дизайн. Моделът Mounty е снабден с 4-цилиндров VM двигател с мощност от 109 к.с., която се получава от двигателя директно към хидростатичната помпа с променлив работен обем. REFORM Mounty се обслужва лесно благодарение на оптималната достъпност на компонентите в конструкцията. Той също е част от предлаганите на пазара машини, конструирани и заредени с технологии за планинско земеделие и транспорт. Освен с качества на високопланински егер, универсалният Mounty е „надарен“ и със способността да работи с ремъчна косачка или мулчер в пресечени, тежки горски терени.

„Алпинистите“ осигуряват максимална безопасност за човека и машината
„Алпинистите“ осигуряват максимална безопасност за човека и машината
Кормилният, хидростатичен трактор TR 7600 Infinity на Antonio Carraro коси
Кормилният, хидростатичен трактор TR 7600 Infinity на Antonio Carraro коси
Тракторите на Antonio Carraro успешно се справят с дървесината по склоновете
Тракторите на Antonio Carraro успешно се справят с дървесината по склоновете
Volcan BCS работи в стръмна овощна градина
Volcan BCS работи в стръмна овощна градина
BCS тракторът тегли пръскачка
BCS тракторът тегли пръскачка
Reform Mounty е всъдеход с приставки отпред и отзад
Reform Mounty е всъдеход с приставки отпред и отзад
Системата EcoMode в Reform Mounty гарантира оптимизиран разход на гориво
Системата EcoMode в Reform Mounty гарантира оптимизиран разход на гориво