Основни характеристики на полисулфатния тор:

  • Идеален серен тор с 48% SO3 и допълнителна полза от калий (K), магнезий (Mg) и калций (Ca), всички под формата на сулфати.
  • Намален риск от загуба на сулфат чрез излужване поради модела на удължено освобождаване на хранителни вещества.
  • Напълно разтворим, с всички хранителни вещества, достъпни за усвояване от растенията по време на периода на растеж.
  • Отлични разпръсквателни характеристики; разпръсква се равномерно и точно в полето до 36м.
  • Ниско съдържание на хлорид, много нисък индекс на соленост, неутрално pH, без подкисляващ ефект.
  • Естествено добит минерал (полихалит), одобрен за органично земеделие.
  • Тор с ниски въглеродни емисии, произведен в Обединеното кралство.

Функции на S, K, Mg и Ca в житни култури:

  • Сярата е съществена съставна част на протеините: тя е необходима за синтеза на три от аминокиселините, които изграждат истинските протеини.
  • Калият повишава добива и качеството, транспорта на захарите, устичния контрол и е кофактор на много ензими. Намалява чувствителността към болести по растенията и въздействието на сушата, и е от съществено значение за ефективното използване на азота.
  • Магнезият е основен за фотосинтезата, тъй като е централна част от молекулата на хлорофила и е ключов за пълненето на зърната.
  • Калций за силни и здрави култури; той е основен градивен елемент в клетъчните стени и намалява податливостта към заболявания.

Основна превръзка със сяра – препоръки за ръководство

Поемане (отстраняване) на хранителни вещества от зимна и пролетна пшеница, и ечемик

Източници: Наръчник за торове в Обединеното кралство, PDA и UNIFA

Практически указания за торене на житни култури с полисулфат: 

  • Едно приложение на полисулфат ще достави целия сулфат, необходим на зърнените култури.
  • Полисулфатът може да се прилага направо или да се включва в смес като част от специално настроена програма за торове.
  • Сярата е необходима за балансиране на приложения азот, така че да могат да бъдат произведени пълноценни протеини. Съдържанието на протеини е важен аспект от качеството на зърното.
  • 100 kg/ha Полисулфатът обикновено е подходяща подправка за зърнени култури, доставяйки цялата необходима сяра и калций, както и голяма част от поташа и магнезия, отстранени в зърното при жътва.
  • Уверете се, че се прилага достатъчно поташ, ако сламата се отстранява от полето.
  • Прилагайте полисулфат рано напролет, тъй като растежът започва при зимните житни култури – обикновено на етап ранно братене.
  • За пролетни житни култури включете полисулфат в семенното легло (Seedbed). 

Хранителни вещества, доставени от полисулфат в препоръчителната доза (100 kg/ha) на зърнени култури при 6-8 t/ha добив на зърно 

- Процент заместващи хранителни вещества, премахнати в 6-8 житни зърна/ха с Polysulphate, приложен за общата нужда от S (50 kg SO3/ха) 

- Баланс на отстранените хранителни вещества в 6-8 t/ha зърно, което не се доставя със стандартна норма на Polysulphate 

Очаквани предимства:

  • По-високи добиви;
  • По-добро качество на зърнените протеини;
  • Подобрено качество на печене, малц и фураж;
  • Повишена ефективност при използване на азот.