Европейската обсерватория за засушаване публикува резултатите от най-новото проучване, което показва, че повече от 60% от земята в ЕС и Обединеното кралство в момента е предразположена към суша, пише The DairyNews.

„Настоящата ситуация води до повишен риск от пожар“, отбелязва Службата на Европейския съюз по изменение на климата, а горските пожари продължават да се случват в цяла Европа. В югозападна Франция пожар в Жирондата не е потушен от юли, което наложи евакуацията на почти 6000 съобщава France 24.

Очаква се сухите условия да продължат в много европейски страни през август и септември, изостряйки „вече много критичната ситуация“, съобщиха от Европейската обсерватория за засушаване. „Сушите се превърнаха в нашата лятна реалност“, отбеляза европейският комисар по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкявичюс.

100 общини във Франция нямат течаща вода, нивото на река Рейн в Германия и Франция е толкова ниско, че транспортирането на стоки е изложено на риск, а Холандия е "официално изправена пред недостиг на вода", каза Синкевичюс. „Възстановяването на природата е най-доброто решение за промяна на това“, добави той.

Според CNN 46% от земите в европейските страни имат дефицит на почвена влага. Други 17% са земи, където растителността е подложена на стрес. Площта, обхваната от суша в Европа, е равна на общата площ на Аляска, Тексас и Калифорния - най-големите американски щати.

Най-голяма степен на опасност от суша се отбелязва във Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Унгария и Румъния.

Агенцията за мониторинг на климата на ЕК прогнозира спад в производството на царевица за зърно, слънчоглед и соя в ЕС с 8-9% поради горещите и сухи условия.

„Сухите условия от предходните месеци, съчетани с високи температури и слаби валежи, наблюдавани в много региони през юли, биха могли да повлияят неблагоприятно на селскостопанското производство и други индустрии като речен транспорт и производство на енергия“, коментира старши изследовател в Агенцията за мониторинг на климата Фрея Вамборг.

Ето някои факти за сушата в Европа - 2022:

. През юли резервоарите в няколко части на Европа бяха на много ниски нива, недостатъчни за поддържане на търсенето на вода.
. Южна Англия регистрира най-сухия си юли от началото на записите през 1836 г., а Обединеното кралство като цяло имаше най-сухия юли от повече от 20 години.
. Обединеното кралство получи само 46,3 мм, или 56%, от средните валежи за месеца след дълъг период от по-сухи месеци, с изключение на февруари.
. Във Франция паднаха 9,7 мм дъжд през юли, което я прави най-сухата от началото на отчетите през 1959 г. Дефицитът на валежи е 85% спрямо средното за периода 1991-2020 г.
. Междувременно в Италия липсата на дъжд от декември 2021 г. засегна северните региони на страната, като река По пресъхна напълно на места по-рано това лято. Ситуацията се подобри в резултат на дъждовете в края на юли, които предизвикаха покачване на реката с 40 см, въпреки че производството на водноелектрическа енергия в региона все още е ограничено.
. Миналия месец Испания, Франция и Обединеното кралство претърпяха температури над 40 градуса по Целзий поне за един ден. Във Великобритания температурите скочиха до над 40 градуса по Целзий на 19 юли, а английското село Конингсби регистрира 40,3 градуса по Целзий за първи път в историята.
На 8 август Испания отчете най-горещия си юли от повече от 60 години.