Очакваните валежи ще бъдат недостатъчни за преодоляване на дефицита от влага в почвата

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дукена Жолева,

агрометеоролог

След сухото и горещо време през първото десетдневие на август, причинило листни пригори и преждевременен листопад при някои дървесни видове, в началото на второто десетдневие настъпи понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Падналите валежи в края на изтеклия период бяха твърде закъснели за част от по-ранните хибриди царевица, отглеждани при неполивни условия. Вследствие задълбочилото се засушаване на места в Дунавската равнина част от царевичните посеви са с недобре озърнени кочани и преждевременно изсъхнала листна маса.

В началото на седмицата агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време, с краткотрайни валежи и температури близки до климатичните норми. Очакваните валежи през първите дни от периода ще бъдат недостатъчни за преодоляване дефицита на почвена влага при късните земеделски култури в по-голямата част от полските райони. В южните райони от завишени поливни норми ще се нуждаят вторите култури, късните и средно късните хибриди царевица, при които ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При средно ранните хибриди ще се наблюдава восъчна зрелост, при соята – узряване.

През втората половина от седмицата развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при наднормени топлинни условия, но без екстремно високи температури. В края на второто десетдневие при слънчогледа в полските райони ще се наблюдава масово техническа зрелост.

През периода, при по-късните сортове лози ще наблюдаваме прошарване на зърната. През тази фаза трябва да се следи за наличие и повреди от гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец (гъсениците от това поколение повреждат зазряващите зърна на гроздето). При плътност на вредителя над прага на икономическа вредност (6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 – за винените сортове) е необходимо третиране с инсектициди, с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на гроздето.