Инес Златанова

Камъкът е уникален естествен материал, който може да се впише в почти всички градински стилове и да добави красота към всеки декор. Той е не по-малко привлекателен от водата и може би затова сухите потоци и резервоари често се подреждат от такъв универсален материал.

Тайната на естетиката на камъка се "крие" в неговата минерална същност, която е част от природата, но в същото време визуално се различава от света на растенията.

Ето защо във всяка градина камъкът винаги ще намери достойно място. Най-често се превръща в допълнение, ярък акцент или материал за подреждане на отделни кътове. Но при желание и с въображение, цялата градина може да бъде посветена на камъка.
Всеки вид е подходящ за дизайнерски цели: пясъчник, чакъл, гранит, камъни и камъчета (морски и речни), туф, лава, чакъл или натрошен камък. Единственото условие е естественият произход.

Дори най-обикновеният калдъръм може да промени дизайна на градината до неузнаваемост. Но всеки от камъните има своя собствена „история“...

В алпинеума

Най-известната форма на каменно съществуване в градината е алпинеумът. Обикновено такъв обект заема само малка част от територията, но при желание може да заеме и целия обект. В какъв стил ще проектирате своя алпинеум зависи единствено от вкуса и естетическите предпочитания.

Въпреки това, ще трябва да избирате от две възможни опции: класически японски алпинеум и скалиста градина. Разнообразието от фантазии е приемливо, но в стила на предложения жанр.

Японска философия

Тук няма растения, а различни камъни сякаш възпроизвеждат модела на майката природа и всеки от тях има своя собствена роля. Малки камъчета и чакъл се използват за създаване образа на водата, а големите камъни символизират земната твърд. Например, ако големи площи, покрити с малки камъни или бял пясък, представляват океана, тогава големите камъни са острови в него.

СЪВЕТ: ако искате да направите „водата" по-обемна и „жива“, прокарайте специално гребло върху разпръснатите камъчета или пясък. Не забравяйте, че японския алпинеум има определени канони: всички камъни трябва да са с различни размери и не трябва да има симетрия в подреждането им.

Важно: в класическия алпинеум трябва да има 15 големи "герои", като те трябва да бъдат разположени така, че от всяка точка 14 от тях да могат да се видят едновременно.

Скалната градина

е доминирана от камъни и сипеи. За разлика от класическата версия, тук можете да използвате растения за декорация, но не повече от 4-5 вида. Тяхната основна задача е да подчертаят красотата на камъка, следователно такива насаждения трябва да се поставят на голямо разстояние едно от друго.

Идеалните кандидати са "алпийски" растения, но тук също са допустими отклонения от общите правила. Единственото условие е съвместимост с камъка и малък размер.

Скалната градина може да бъде естествена, пейзажна или дори архитектурна. Основното е, че това е много креативен обект и импровизацията тук е не само важна, но и необходима.

Сегашната тенденция в дизайна

е използването на нестандартни материали, включително цветен чакъл, стъклени перли, керамика, обикновени тухли, облицовъчни материали и бетонни блокове. Изборът зависи от стила на дизайна на вашия двор и от "текстурата", използвана за създаване на различните обекти.

Важно: необходимо е правилно да въведете алпинеума в цялостното оформление на градината, защото именно той е предназначен да свърже частите на обекта в едно цяло. Следователно най-добре ще се вписва по краищата на резервоар, морава, по пътеки, подпорни стени или зонови граници.

Алпинеумът може да има произволни или геометрични форми, може да бъде направен под формата на остров или лента.

Каменните композиции

са интересна и много разнообразна опция за дизайн. За тези цели обикновено се използват особено големи елементи - големи камъни или огромни плочи от пясъчник. В композицията са възможни и опции: „компании" от масивни камъни, живописни руини или мистериозни обекти „а ла Стоунхендж“.

Конструкциите, изработени от камък

заслужават специално внимание - подпорни стени, градински прегради, фрагменти от огради, стълбове, градинска камина и дори мебели, които ще изискват метални рамки, „инкрустирани“ с калдъръм или плоча.

Камъкът се използва и за украса на растителни композиции и цветни лехи. Обикновено такъв декор се оказва най-изгоден за градини с пирен и иглолистни дървета, иридариуми (градини с ириси), композиции от хоста и мъх. Почвопокривните растения сякаш „обгръщат“ каменните предмети с многоцветен пачуърк.

Тук можете да използвате както отделни красиви камъни, така и всички видове. Ефектните павета и камъни вече са акцент сами по себе си, така че ги поставете на поляната, в зоната на входа на градината, а също и до езерце или зона за отдих.

Важно: за максимален ефект засадете до камъка група ниски цветя или малко иглолистно дърво.

Не забравяйте за габионите

за създаването на които е нужен натрошен камък или фин чакъл. Дори един такъв каменен "стълб" ще направи градината по-обемна и ще придаде оригиналност на околния пейзаж.

От полирани камъчета можете да направите

мозайки върху пътеки

детски площадки и дори стени на различни сгради, а чрез комбиниране на малки камъчета и всякакви раковини можете да създадете изключително красиви градински аксесоари, фонтани и дори фигурки.

Съвет: фантастични дизайни, облицовки и фигурки от камък могат да бъдат направени по оригиналната технология - върху усукан текстил. За да направите това, парчета плат се навлажняват напълно в течен бетон, усукват се и им се придава желаната форма, а след втвърдяване на бетона се инкрустират с малки камъчета или чакъл.