Новороденото теле се отличава със своята слабост. Неговата имунна система все още не е изградена. Телето получава силен имунитет от коластрата на кравата, така че първото поене трябва да се случи не по-късно от един час след раждането му.

Коластрата съдържа минерали и антитела, които укрепват имунната система на телето, докато се развият собствените му защитни сили. Обикновено едно здраво теле трябва да консумира 1-1,5 литра кравешка коластра при първото хранене. Ако то откаже да я пие, можете да се ограничите само до няколко глътки от този продукт.

През първите 2-3 дни е необходимо да напоите телето поне 4-5 пъти. Дневният му прием трябва да бъде около 6 литра. Здравото теле има мокър нос и суха опашка. Изключително важно е телето да придобие имунитет към различни заболявания в агресивна за него среда. За 6 седмици живот това животно е много податливо на голямо разнообразие от инфекции.

Естественото укрепване на имунитета се проявява само в рамките на 4 месеца от живота, което може да доведе до появата на различни заболявания. Младото животно придобива естествен имунитет на възраст от 15 месеца.

Неопасни причини за отказ, които могат да бъдат сравнително бързо отстранени.

Често новородено теле, чийто сукателен инстинкт (рефлекс) все още е слабо развит, просто не разбира какво да прави и не може да намери вимето на кравата. В този случай е достатъчно просто го да насочите в правилната посока и след няколко хранения то само ще намири вимето на майката.

Първоначално може да се наложи да приучите телето към коластра и мляко. За да направите това, потопете пръст в коластра и оставете бебето да го оближе. След като опита вкуса на млякото, телето ще се храни нормално самостоятелно.

Но има случаи, когато кравата няма достатъчно мляко, за да изхрани пълноценно телето, и то трябва да бъде изкуствено хранено. В същото време в началото често е много трудно, защото новородено не иска да пие неестествено за него вещество.

За да разрешите този проблем, трябва да купувате само висококачествено изкуствено мляко и стриктно да следвате инструкциите за употребата му. Преходът към пълно изкуствено хранене трябва да бъде внимателен и постепенен. По-добре е да не давате такова хранене веднага, а да го комбинирате с хранене с естествено мляко.