С предложенията на Corteva Agriscience се запознаха земеделци от района на Хасково и Стара Загора по време на Portfolio Farm в землището на Димитровград

Ваня ВЕЛИНСКА

С иновативни хибриди от най-новата генетика при пролетници на Corteva AgriScience за следващия сезон се запознаха земеделски производители от района на Димитровград, Хасково и Стара Загора, които присъстваха на Portfolio Farm, проведено в полетата на кооперация „Раковски“.

Въпреки неблагоприятните климатични условия, които се наблюдават през последния месец, царевицата и слънчогледът на полето бяха в много добро общо състояние. Самият опитен участък беше много добре подреден и красиво брандиран.

Земеделските производители имаха възможност да видят 12 хибрида слънчоглед от ЕxpressSun и Клиърфийлд плюс технологията на Pioneer и 15 хибрида царевица, като акцентът при тази култура беше върху Optimum AQUAmax линията.

На Portfolio Farm, Димитровград

представяме едни от най-подходящите,

съответно и търсени от земеделците

в тази част на страната хибриди пролетници,

разясни Борислав Лачев, агроном-консултант на фирмата за област Хасково. Това, което виждаме на полето, е показателно за качествата на хибридите, които Corteva Agriscience предлага. Растенията са сравнително зелени и в много добро общо състояние, въпреки че в района повече от 45 дни не е имало валежи със стопанско значение. Царевицата вече започва да показва признаци на засушаване, но при такива условия това е нормално. На опитното поле и двете култури са поставени при неполивни условия, така че земеделците виждат как при реални условия те се държат изключително стабилно.

Борислав Лачев и Тихомир Острешев, агроном-консултант за област Стара Загора обърнаха внимание и на новите хибриди слънчоглед, които Corteva Agriscience ще предлага на пазара през следващия сезон. От линоловите експрестолерантни хибриди това са P64LE168, P64LE166, P64LE162. В групата на високоолеиновите слънчогледи от Corteva Agriscience също имат ново предложение и това е P64HE418.

Хибридът се характеризира с висок добивен потенциал и високо и стабилно съдържание на олеинови киселини. Това, което го отличава от наложените вече в производството P64HE118, P64HE133 и P64HE144, е по-високата устойчивост на синя китка - до раса F, подчерта Борислав Лачев.

В продуктовата листа на Corteva AgriScience са включени и слънчогледови хибриди от Клиърфийлд плюс технологията. На полето са представени три от четирите хибрида, които ще се предлагат за следващия сезон. P64LP180 e хибрид със средноранен цъфтеж и е по-нисък като растение от Р64LP130.

P64LР130 e най-продаваният хибрид в България, обръщат внимание специалистите от фирмата. Той е един от най-предпочитаните от технологията Клиърфийлд плюс хибриди в региона на Хасково. Много от най-големите площи при ключови на фирмата фермери са засети с него, тъй като е един от най-сухоустойчивите. Хибридът си партнира добре в комбинация с P64LР170, който е една идея по-късен. Отличителна характеристика на Клиърфийлд плюс хибридите с марката Pioneer e устойчивостта на синя китка, което

позволява на производителите да третират с

имазамокс спрямо фазата на плевелите,

а не спрямо периода на захващане на паразита.
Безспорно новата селекция, която Corteva Agriscience представя, е впечатляваща, особено това се вижда при горещини и липса на валежи, каквито имаме в момента, подчерта Тихомир Острешев. Всичките ни хибриди, и новите, и вече наложените на пазара наши слънчогледи са допълнително обеззаразени с фунгицида Лумисена 200 ФС.

Лумисена 200 ФС осигурява изключително ефективен контрол срещу системната форма на мана в ранните фази от развитието на растенията. А комплексът ЛумиБио Келта спомага за бързото покълване и равномерно поникване и развитие на растенията.

И ако при слънчогледа предпочитани в региона са хибридите, които се отличават с по-ранно развитие, добра сухоустойчивост, висок добивен потенциал и устойчивост на синя китка до раса G+ ,

при царевица най-подходящи за региона са

хибридите от AQUAmax линията

Те имат по-висока толерантност на засушаване. При екстремни години, когато има сериозни периоди на засушаване като в момента, се представят много добре. Това се видя и на полето на Portfolio Farm, Димитровград - растенията са по-свежи, с по-добър тургор са, по-зелени и добре облистени.

Интересното при AQUAmax хибридите е, че имат възможност да контролират изпарението, тъй като имат малко по-изправени листа, разясни Тихомир Острешев. Царевичните растения от AQUAmax линията се нуждаят от по-малко вода, за да реализират по-висок добив и за това са подходящи за отглеждане и при неполивни условия.

Сред водещите хибриди за района е P8834, който е с ФАО 310. Той се представя много добре в Южна България. Образува 16-редов кочан, отличава се с висока маса на семена, подходящ е и за втора култура.

За поливни площи подходящ е P0217, който е интензивен хибрид, с ФАО 490. За силаж агрономите препоръчаха P1535 и един нов - P1332, който според специалистите ще успее да се наложи на пазара .
Изключително добрата селекция на Pioneer и при слънчогледовите, и при царевичните хибриди ясно се вижда и тук на това демополе, посочиха Борислав Лачев и Тихомир Острешев. Въпреки липсата на валежи от повече от 45 дни, растенията са в много добро общо състояние. Слънчогледите са с добре озърнени, пълни пити. Царевицата е с равномерно заложени кочани, а силажните хибриди имат и нужната за добър добив височина.

Селекцията на Pioneer решава конкретни проблеми за добро производство при различни условия и никак не е случайно, че е предпочитана от над 70% от производителите в България.

Борислав Лачев представи хибридите на Corteva Agriscience на Portfolio Farm, Димитровград
Снимки: Ваня Велинска
Борислав Лачев представи хибридите на Corteva Agriscience на Portfolio Farm, Димитровград Снимки: Ваня Велинска
Тихомир Острешев се включи в презентирането на царевичните и слънчогледовите хибриди
Тихомир Острешев се включи в презентирането на царевичните и слънчогледовите хибриди
Фермери от района на Димитровград, Хасково и Стара Загора се запознаха с хибридите на Pioneer, представени на демополето на кооперация „Раковски“
Фермери от района на Димитровград, Хасково и Стара Загора се запознаха с хибридите на Pioneer, представени на демополето на кооперация „Раковски“