Мащабно разследване разкрива жестокостите, на които свинете-майки в ЕС са подлагани. Организацията Compassion in world farming или CIWF провежда под прикритие разследване в което са събрани стряскащи кадри от 16 свинеферми в Италия, Испания, Франция и Полша. То разкрива страданието на над 85% от свинете майки във ферми с клетъчни системи на отглеждане в ЕС – вкл. производителите на премиум марки шунка като Парма и Байон.

Тъй като все още обещаната забрана за отглеждане на животни в клетки на територията на ЕС не е влязла в сила, приблизително 9 милиона свине са принудени да живеят в теснотията на боксове и клетки. Свинете прекарват почти половината си живот в зряла възраст в тесни клетки, които дори не ги побират. Докато са способни да раждат са изкуствено оплождани, а по време на бременностите, а и не само тогава, живеят лежейки в собствените си екскременти. Размерът на клетките ги ограничава в майчините инстинкти и правилната грижа за малките. Условията са мизерни и при ражданията, те също се случват в клетки. Миризмата на амоняк и невъзможността да помръдват отчайва животните и ги кара да дъвчат въздуха и хапят металните решетки от страдание.

В отговор на тези шокиращи разкрития, неправителствената организация за хуманно отношение към животните и опазване на околната среда, изпраща резюмираните резултати от разследването до министрите на земеделието в цяла Европа. Отправен е призив към всеки активен гражданин и поддръжник на каузата да изпраща писма и мейли с настояване към министрите за незабавна забрана за отглеждане в клетки на територията на съюза. Тази промяна е очаквана още от миналата година, когато Европейската комисия се ангажира да въведе промени в законодателството в отговор на инициативата за хуманно отношение “End the Cage Age”, събрала над 1,4 милиона подписа от граждани на съюза.

С марката Парма се произвеждат годишно около 8 млн. бута, 36% от които се изнасят. Най-големият вносител е САЩ, където за миналата година са продадени 757 000 пакета. Във Франция всяка година се произвеждат около милион пакета шунка на марката Байон, която се изнася на пазара в САЩ, Германия, Белгия, Япония и Великобритания. Няма налични данни за количествата изнесена продукция

„Потребителите, които плащат по-висока цена за шунка от марките Парма и Байон вероятно ще бъдат шокирани да открият, че продуктите от т.нар. „висок клас“ идват от ферми с такива жестоки условия на производство“, казва Ина Мюлер-Арнке, експерт от организацията Четири лапи. Според данните от разследването, фермите на тези премиум марки не са по-добри от обикновените – животните там прекарват значителна част от живота си затворени в клетки и лишени от елементарни нужди и хигиена.