Пръскайте срещу опасните вредители – ливадна пеперуда, акари и плодови червеи

МЕСЕЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

Агрометеорологичните условия през по-голямата част от август ще се определят от относително сухо и горещо време. През месеца дефицитът на почвена влага ще бъде лимитиращ фактор за развитието на късните земеделски култури. В края на юли, вследствие поднормените валежи, в по-голямата част от полските райони съдържанието на продуктивна влага в 50-cм почвен слой при пролетните култури бе изчерпано, а в 100-cм – оскъдно, под 50% от ППВ (пределна полска влагоемност). На отделни места в южните райони (Пазарджик, Любимец, Сливен) отсъстваше продуктивна влага и в еднометровия почвен слой.

През първото десетдневие на август валежи със стопанско значение не се прогнозират, което ще налага увеличение на поливните норми при по-късните хибриди царевица, които са в процес на формиране и наливане на зърното. От повишени поливни норми ще се нуждаят и зеленчуковите култури и есенните сортове овошки, при които през месеца ще протича интензивно нарастване на плодовете.

Прогнозираните наднормени температури през повечето дни от месеца ще доведат до скъсяване на междуфазните периоди в развитието на късните земеделски култури. При царевицата ще протичат различни фази на зрелост. През първото десетдневие по-ранните хибриди ще приключат развитието си, а при средноранните ще се наблюдава млечна зрелост. В края на третото десетдневие при среднокъсните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрелост.

При слънчогледа в полските райони узряване ще се наблюдава масово в средата на месеца.

През август прогнозираните максимални температури, от порядъка на 35-40ºС, ще влияят негативно върху цъфтежа и оплождането при вторите култури от късното производство (краставици, зелен фасул, тиквички).

Сухото време през повечето дни ще ограничава развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овощните и зеленчуковите култури.

В началото на август късните полските култури трябва да се обследват за опасен, многояден, вредител – ливадната пеперуда. Каламитет и повреди от гъсениците на ливадната пеперуда са констатирани през юли при слънчогледа в североизточните райони на страната (Каварна, Шабла, Добрич). Гъсениците на неприятеля нанасят сериозни щети при голям брой културни и диви растения (захарно и кръмно цвекло, слънчоглед, памук, бобови култури и др.), което изисква при плътност на вредителя над прага на икономическа вредност третиране на земеделските участъци и на намиращата се в съседство плевелна растителност.

При късните сортове овошки не трябва да се подценява вредната дейност на последното поколение плодови червеи. Условията през месеца ще бъдат подходящи за увеличение популацията на акарите. В лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец. Растителнозащитните пръскания през месеца трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите.