Падналите валежи са полезни за царевицата и слънчогледа

След неустойчивото и хладно за сезона време в края на първото десетдневие на юли през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. В началото на седмицата развитието на земеделските култури ще протича при температури под климатичните норми. Съществено подобрение и нормализиране на топлинните условия се очаква през втората половина от периода.

Падналите валежи в края на първото десетдневие на месеца и очакваните в началото на следващия период ще подобрят почвените влагозапаси в 50-см слой и условията за вегетация на пролетните култури. Тези валежи ще се отразят благоприятно на царевицата и слънчогледа, които са в репродуктивен стадий от развитието си, с високи изисквания към влагата в почвата (при царевицата дневният водоразход ще достига до 6-7 м3/дка).

През второто десетдневие на юли при царевицата, в зависимост от ранозрелостта, ще се наблюдават различни фази: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При ранните хибриди ще се наблюдава формиране и наливане на зърното. При слънчогледа ще протича цъфтеж, оплождане и формиране на семената. При памука ще преобладава фаза бутонизация, а при фасула и соята ще се наблюдава образуване на бобове, при граха – фаза узряване.

Подобрение на условията за жътва на пшеницата и за извършване на растителнозащитни пръскания се прогнозира през втората половина от периода, когато се очаква относително сухо време.

Валежите в края на първото десетдневие на месеца повишиха риска от зараза и развитие на гъбни болести: късно кафяво гниене (Monilinia fructigena) по плодовете на овошките, мани по зеленчуковите култури и лозата и други. Срещу причинителя на късното кафяво гниене са ефективни фунгицидите: Ревиона – 0,1%, Луна Експирианс – 0,07%, Пролектус 50 ВГ – 0,12%, Фонтелис СК – 0,15%. При лозата се препоръчва третиране с фунгициди, ефикасни срещу трите икономически важни болести – мана, оидиум и сиво гниене (Таегро – 0,02%, Кабрио Топ – 0,2% и Куадрис – 25 СК – 0,1%).

Второто десетдневие на юли е подходящ срок за засаждане на зеле за есенно производство.