В този случай пчелното семейство стопира разпространяването на феромоните, отделяни от майката. Храната в кошера се разпространява контактно, като по този начин се разпространяват и феромоните. Освен това некачественото хранене също е предпоставка за роене

При наличието на пчелен прашец в кошера пчелите натрупват хормона вителогенин, който освен другите ползи влияе върху роенето, намалявайки стреса на пчелите. Отнемайки всичкия прашец на пчелното семейство, пчеларят създава допълнителна предпоставка за роене на семейството.

Друга причина, която може да провокира роевия нагон на пчелите, е количеството храна, с която се отглежда пилото. В началото на растежа на пчелното семейство една пчела -кърмачка храни 7 ларви, впоследствие ларвите прогресивно намалят - от 7 стават 6, 5, 4, 3, 2, 1, докато идва момент, в който пчелното млечице остава в излишък и пчелата го поглъща, което е основен фактор за превръщането на пчелата в търтовка. Когато броят на такъв тип пчели в кошера нарасне, следва роене на семейството.

Съществува теория, според която след медодобива, ако в кошера бъде оставена по-малко от 8 кг храна, семейството изпада в стрес. Затова някои пчелари подхранват с питки след медодобива.

Сн. 6-7-7 След медодобива, ако в кошера бъде оставена по-малко от 8 кг храна, семейството изпада в стрес. Затова някои пчелари подхранват с питки след медодобива.