Ореховият плодов червей напада основно ореха, но също така и останалите черупкови видове – бадем, лешник, кестен, а от горските - дъб, бук и др.

Неприятелят е дребна пеперуда. Предните крила са сиво-червени до кафяви. На вътрешния ръб на крилото има светложълто петно, оградено с кафяв пояс. Гъсеницата има от светъл до тъмнокеремиденочервен цвят.

Ореховият плодов червей развива едно поколение годишно, зимува като възрастна гъсеница в пашкул под растителните остатъци в близост до ореховите дървета, пукнатините на кората, в основата на стъблото, по-рядко в почвата.

Пеперудите, които са активни нощем, започват да летят в началото на юни, а максимумът им е в края на юни - началото на юли. Те снасят яйцата си по зелените плодчета.

Гъсениците се излюпват след 10-12 дни и се вгризват в плода непосредствено под дръжката. Те нагризват и правят ходове в ядката, като го изпълват с екстременти, оплетени в копринени нишки. Една гъсеница унищожава 3-4 плода.

Повредените плодове са с потъмняла и набръчкана външна обвивка. Те окапват преждевременно, обикновено с гъсеницата, която продължава да се храни в тях.

След като завършат развитието си, гъсениците прогризват отвор и излизат навън, за да презимуват.