Прогнозите са цените да останат високи

В последните дни зърното леко поевтиня под натиска на новата реколта. Това веднага породи въпроса дали пък цените вече не стигат предела? Но доста бързо те отново се ориентираха нагоре. Това само потвърждава, нестабилността на стресирания от твърде много и сериозни причини агропазар.

От началото на годината цените на земеделските култури се повишиха значително. А световните запаси от пшеница могат да издържат само 10 седмици, отбелязаха от Съвета за сигурност на ООН. Това предизвика сериозни опасения за глобалната продоволствена сигурност.

Поради фактори, като по-нататъшно съкращаване на доставките и пазарна несигурност, особено за пшеницата, царевицата и ечемика, както и нарастващите цени на енергията и други суровини, световните цени на зърнените култури вероятно ще останат високи.

Най-вече войната в Украйна доведе до скока на цените и промените във веригите за доставка. Кризата се задълбочи и от това, че войната започна точно след COVID, когато всички нации се опитват да възстановят своите вериги за доставка.

На този фон ситуацията в Украйна остава напрегната и износът на зърно не може да надвишава 1,5 до 2 млн. тона на месец в момента, в очакване на повторно отваряне на водните пътища, което не изглежда реалистично в краткосрочен план. Украйна няма възможност да изнася около 25 млн. тона зърно.

Тазгодишната реколта от зърно в Украйна ще бъде наполовина по-малко от обикновено, изчисли американската компания Maxar въз основа на сателитни снимки. Фермерите в Украйна засяха с 30% по-малко ниви, отколкото през 2021 г. В резултат на това страната може да пропусне половината от реколтата от царевица и 40% от реколтата от слънчоглед.

Износът на украинско зърно за юни е намалял с 55,5%, спрямо същия период на миналата година.

Още прогнози за зърнения пазар и новата реколта четете в новия брой на в. "Български фермер" от 4-10 юли