Зам.-министър Бурджев се срещна с екипа на ИАЛВ

 Лозаро-винарският сектор ще бъде подпомогнат с 6 млн. лв. по извънредната помощ, определена от Еврокомисията за приспособяване на земеделците, засегнати от икономическата криза покрай конфликта с Украйна. Това заяви зам.-министърът на земеделието, Стефан Бурджев на среща с Георги Тодоров - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). 

"За България е предвидена помощ от 10,6 млн. евро, с възможност да бъде увеличена с национални средства до 200% или общо 62 млн. лева, според кризисната мярка, която Европейската комисия определи за подпомагане на земеделския сектор, с бюджет от 500 млн. евро", припомни зам.-министърът.

Той също така посочи, че наредбата, която урежда условията за подпомагане в момента е на обществено обсъждане, което ще продължи до 7 юли, а помощта следва да бъде изплатена до 30 септември. До момента са преведени  4 млн. лв. на производители на винено грозде по Ковид помощта. 

На срещата присъстваха като представители на лозарите Албена Симеонова, Ваня Барбалова, Атанас Василев и Калин Иванов, които алармираха за проблема с падането на цената на гроздето и постоянното поскъпване на всички суровини и материали, необходими за отглеждане и поддържане на лозовите насаждения.