На фона на необикновения ландшафтен бум в градинския дизайн ясно се открояват два подхода: професионален и любителски. Каква е разликата между тях, какво отличава градината "за себе си" от дизайнерската? Аматьорската градина не е по-лоша от професионалната - просто е различна.

Ако сте начинаещ градинар струва си да посетите сайтове за градинарство и да разгледате любителската работа, за да сте сигурни, че няма място за компромиси. Периодът на първоначално натрупване на знания за мнозина вече е далеч назад. Но редиците на „болните“ по градината се попълват с нови страстни почитатели, които трябва да преминат през своите „градински университети“, създавайки своето място на мечтите. Въпросът е как да се избегнат грешките по пътя?

Аматьорска и професионална градина:

разликата е в подходите

Основната разлика, е в посоката на движение. Ландшафтният дизайнер върви от концепцията за градината, нейното оформление - тоест от проекта до разработването на детайлите и последващо запълване с растенията.

Аматьорът обикновено започва с детайлите – с набора от растения. Начинаещият градинар често изброява: „Имам калина, две спиреи, кълбовидна туя, астилбе и др.“ И едва след като придобие достатъчен асортимент, недоволството от резултата го тласка да изучава законите за състава на растенията и след това да планира градината.

За професионалиста в основата на градината изобщо не са растенията, а павета, пътеки и платформи, подпорни стени и малки форми – така наречената твърда структура на градината, защото именно тя я прави и „държи“.

Достатъчно е да погледнете градинския пейзаж в извън сезона, за да се убедите в това.

Съответно подходът към асортимента също е различен. Ако дизайнерът работи предимно с дендрологичен асортимент, то зоната на градинаря е цветя - по-често многогодишни растения. В същото време аматьорският подход често се отличава с невероятно усърдие и любов към растенията, познаване на асортимента и основите на агротехнологията.

Липса на обща концепция

Това е може би най-честата аматьорска грешка. Първоначалната обмисленост на идеята и композицията на градината позволява не само да се запази стилът на обекта, но и просто да се избегне многократно презасаждане на съществуващите растения. И ако имате последователен и ясен план за действие в ръцете си, няма да се налага да се притеснявате къде да засадите новопридобитите.
За да не изглежда градината като колекция от произволни елементи, тя трябва да има концепция и обща идея.

Прекомерна декоративност 

Изобилието от градински "красавици" е много често срещана картина. Но декоративното насищане е много коварно, може много бързо да превърне многобройните плюсове в голям минус. Градина, претоварена с изобилие от декоративни сортове с различни форми на короната и цветове на листата, изглежда тежка и неестествена.

Декоративното насищане на насажденията е много коварно и изисква компетентен подход.

Естествената благодат на простите растения е не по-малко важна. Когато купувате „красиви“, си струва да запомните, че неутралните фонови растения могат да подчертаят красотата.

Несъвместимост с околната среда

Съвместното засаждане на растения с различни екологични изисквания, както и изборът на растения, които не отговарят на екологията на обекта, създава допълнителни затруднения в грижите. Освен това такива съчетания никога няма да дадат желания декоративен ефект. Въпреки това, в интерес на истината, трябва да се отбележи, че нивото на познания на съвременните градинари любители позволява на практика да се избегнат подобни грешки.

Фракционалност

Тази грешка също е доста често срещана. Идва до голяма степен от желанието да се придобият колкото се може повече различни растения вместо няколко еднакви. Един начинаещ градинар се характеризира с желанието да купува нови растения - ако са пет то да са различни. В резултат на това се получава прекалено широка гама с липса на пространство, което води до частични, малки насаждения, които не образуват цветно петно.

Фракционните насаждения на парче не ви позволяват да създадете композиция

Желанието за модни новости и градински рядкости също не винаги съвпада с интересите на дизайна. Като гордост на колекцията, новите сортове няма да могат да формират основата на композицията. Издръжливи, обилно цъфтящи растения по отношение на дизайна, те представляват много по-голям интерес: няколко големи петна от стабилни трайни насаждения определено са по-добри от разпръснат набор от колекционерски рядкости.

Неправилно разполагане 

Идеята в този случай не е за спазването на агротехнологията, а за неграмотното поставяне на растенията. Вероятно сте виждали отделни цветя и храсти, разпръснати произволно из моравата.
Такова засаждане нарушава композицията и затруднява грижите, докато растенията, поставени в рамките на една леха, ще създадат интегрална композиция, изградена върху комбинация от обеми и цветни петна.

Струва си да се спомене дизайна на бордюрите за засаждане. Покриването на периметъра с камъчета, освен спорния декоративен ефект, е нефункционално, тъй като затруднява плевенето и косенето на тревата.

Внимание само към цъфтящите растения 

Вниманието на градинарите често е насочено главно към цъфтежа на растенията (включително закупените трайни насаждения), докато другите им декоративни качества се подценяват. Дори когато купуват разсад, понякога избират растения с най-добри цветове, а не с корени.

Междувременно цъфтежът е мимолетен, а особеностите на листата, хабитуса, разклонената природа и формите на съцветието са дълготрайни декоративни качества, които гарантират стабилността на композицията преди и след цъфтежа.
Цъфтежът е важен, но не бива да се подценяват и другите декоративни качества на растенията.

Цветова дисхармония 

Цветовите комбинации са първото нещо, което хваща окото и понякога анулира всичките ни усилия. Дори красотата и добре поддържаните отделни растения, не компенсират цвета. Любимите цветя ще направят подходящо впечатление само в добре обмислени, хармонични цветови комбинации. За да изберете цветните аранжировки, можете да се съсредоточите върху тематични асоциации или определени цветови предпочитания, комбинирайки нюанси в топло или студено, в близък или контрастен диапазон.

В заключение може да се отбележи още една разлика между любителските и професионалните градини. Обикновено персонализираната градина, създадена "по собствена поръчка", винаги е процес, работата по който тепърва започва.

сн. От 04-1 до 04-6