Японски учени доказаха ролята на домата срещу хипертония

Консумацията на продукти със съдържание на калий, магнезий, натрий помага за понижаване на кръвното налягане, обясняват специалисти пред в. “Дейли мейл”. Яжте ягоди, пийте чай от лайка и сок от цвекло, съветват те.

“Магнезият отпуска стените на кръвоносните съдове и налягането спада. Ядките, семената, зеленолистните зеленчуци, какаото съдържат доста магнезий”, отбелязва д-р Алисия Макдона от Университета на Южна Каролина.

Калият също влияе благоприятно на артериалното налягане. Този елемент заедно с натрия работи за регулирането на сърдечния ритъм. Калият  действа като естествен диуретик - лекарство, което се изписва на хипертоници, казва лекарката, която проучва връзката между това заболяване и начина на хранене. Той се набавя с диня, пъпеш, краставици, сушени плодове, тиква, печени картофи. Има го най-вече в бананите, спанака, сладките картофи, боба, лещата, цвеклото, гъбите. Съдържа се в  портокалите, авокадото, доматите. Затова лекарите препоръчват при проблеми с кръвното да редувате тези храни всеки ден и

да наблягате на повече банани

Нитратите в допустимо количество също помагат. Натрият стимулира производството на азотен оксид, който действа съдоразширяващо и понижава налягането. Особено богати на този елемент са цвеклото и репичките.

Ягодите, горските плодове като боровинки, къпини, арония укрепват стените на капилярите, през които кръвта тече към органите, и също балансират налягането в тях. Ягодата е сред топ 10 на плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на антиоксиданти, изключително богати са и на флавоноиди. Те съдържат витамин А, фолиева киселина, витамин C, селен, калий, фосфор, магнезий, желязо, калций, фибри, въглехидрати, протеини. 

В екзотичното китайско зеле пак чой също има голяма доза витамини А и С, а също калций и фибри. Известно е, че калцият поддържа оптимално кръвно налягане, тъй като играе роля в свиването и отпускането на кръвоносните съдове.

Чесънът е доказан като отличен продукт за повишаване на имунитета и защита от вируси. Но той не е по-малко ефективен и срещу хипертония. Въпреки неприятния страничен ефект – миризмата, лекарите препоръчват  да се приемат поне по 2-3 скилидки чесън 1-2 пъти дневно, за да се усети благотворното му въздействие.

Ако нямате непоносимост към лактоза, киселото, а и прясното мляко също действат добре на кръвното налягане, особено домашните, богати на калций, калий и протеин.

Кръвното ви се дължи на стрес? Изпийте чаша чай от лайка или цикория – те успокояват нервите и цифрите върху апарата за кръвно намаляват.

Японски научен екип доказа терапевтичен ефект и на друг хранителен продукт – доматен сок без сол. Те са изследвали 480 жители на Курияма в продължение на година, които са консумирали по една водна чаша сок от домати дневно. За 12 месеца средното систолично кръвно налягане на групата е спаднало от 141,2 mm Hg на 137 mm Hg, а диастолното кръвно налягане - от 83,3 mm Hg на 80,9 mm Hg. Понижили са се холестеролът и кръвната захар на изследваните.

Сокът от цвекло също укрепва сърцето, азотният диоксид в него заздравява съдовете. Добре действа и отварата от шипки.

Зеленият чай не се препоръчва за хипертоници,

 защото по последни изследвания “отнема” от ефективността на лекарства, които се използват за контрола на кръвното. Но онези, които не вземат хапчета, сутрин могат да си позволят по една чаша – напитката съдържа епигалокатехин галат, който укрепва кръвоносните съдове.

Вегетарианците и веганите рискуват да се лишат от важни източници на протеин, който пази от хипертония, установяват специалистите. Китайски учени са изследвали 12  000 пациенти за консумация на няколко вида протеинови храни – риба, пиле, яйца, червено месо, пълнозърнести, бобови, включително стар фасул и леща. Проучването е установило, че при групата, която приема повече протеини, рискът от поява на високо кръвно е 66% по-нисък, пише “Дейли мейл”.

По данни на СЗО поне 1,2 милиарда души по света страдат от артериална хипертония. Според специалистите много минерали действат за нормализиране на кръвното налягане по начин, подобен на медикаментите. Но те предупреждават пациентите да не заменят произволно лекарствата си само с полезни продукти, особено без надзора на лекар.