Постигнете ли нормална охраненост без затлъстяване, си осигурявате цена от 10 лв./кг ж.т. при продажба

Пуйчетата се хранят с комбинирани фуражи, богати на суров протеин -26-28%, витамини, макро- и микроелементи. С възрастта съдържанието на протеин намалява постепенно до 22% на 9-12 седмица и до 14-18% след 13-16 седмица.

След 8-седмична възраст 

пускайте разплодните пуйчета на паша

Тя влияе благоприятно върху здравето и развитието на младите пуйчета. Освен това ще спестите разходи, защото при добра паша може да се намали количеството на комбинирания фураж с 20%.
Ранното пронасяне на младите разплодни пуйки е свързано с голям процент нестандартни яйца, по-бързата им амортизация и бързото намаляване на интензивността на снасяне по време на първия яйценосен сезон.

За избягване на преждевременното полово съзряване се

ограничава храненето,

като на седмица по един ден се лишават от храна. Комбинираните фуражи се изхранват сухи, леко навлажнени или под формата на гранули с диаметър 2-6 мм, в зависимост от възрастта.

Угояване - финалната фаза

През последните години производството на пуешко месо в семейните стопанства нараства непрекъснато. Дори някои стопани за една седмица може да получат над 1 кг прираст. Но в повечето случаи женските пуйчета се угояват в продължение на 60-70 дни до 5-10 кг (лек тип), а мъжките около 90 дни и над 15 кг (тежък тип). Съвременните хибриди дават възможност да се угояват до 20-22 кг при осигуряване на достатъчно минерални вещества за развитие на скелета и недопускане на прекалено затлъстяване.

Без балансирана диета резултатите не са добри

Първоначално дажбата е от специален стартер фураж, но диетата трябва да бъде постепенно допълвана с:

0 царевица;

0 пшеница;

0 ечемик;

0 настъргано цвекло, моркови;

0 офика;

0 рибено масло;

0 извара;

0 ливадно сено.

Ако се справите добре, охранените пуйки с тегло 20-22 кг могат да ви донесат добри финансови приходи от 10 лв./кг живо тегло.

Женските пуйчета се угояват в продължение на 60-70 дни до 5-10 кг (лек тип), а мъжките около 90 дни и над 15 кг (тежък тип). Охранените пуйки с тегло 20-22 кг могат да ви донесат добри финансови приходи от 10 лв./кг живо тегло.
Женските пуйчета се угояват в продължение на 60-70 дни до 5-10 кг (лек тип), а мъжките около 90 дни и над 15 кг (тежък тип). Охранените пуйки с тегло 20-22 кг могат да ви донесат добри финансови приходи от 10 лв./кг живо тегло.