Традиционната английска кухня не ни е добре позната. Тя е богата на интересни находки, включително десерти. Този път искаме да ви запознаем с трайфъла - десерт на базата на бисквити, сметана и плодове.

1. Класически 

Можете да използвате каквито бисквити имате под ръка.

Продукти: 100 г бисквити, 4 суп. лъж. сладко, 150 мл шери или сладко вино, 60 мл шотландско уиски, 1 портокал, 220 г малини, 500 мл сметана, 6 суп. лъж. пудра захар, 40 г филирани бадеми.

Приготвяне: Натрошете бисквитите, намажете със сладко и оставете за половин час. Разпределете сместа в чаши. Смесете шерито, уискито и портокаловия сок и полейте бисквитите. Изчакайте, докато се напоят и поемат течността.

Сметаната се разбива с пудра захар и се добавя останалото сладко. Разпределете крема върху бисквитите и украсете с малини, филирани бадеми на люспи и портокалова кора.

2. Шоколадов 

Предлагаме ви сами да си приготвите бисквитите.

Продукти: 3 яйца, 120 г захар, 20 г какао, 90 г брашно, 60 мл прясно мляко, 40 мл растително масло, 1 ч. лъж. бакпулвер, 500 мл сметана, 80 г кондензирано мляко, 500 г дребни плодове, 100 г шоколад.

Приготвяне: Смесете пресятото брашно, какаото и бакпулвера. Разбийте яйцата със захарта до пухкава пяна и добавете сухата смес, прибавете млякото и разбъркайте. Добавете олиото, изсипете тестото във форма и изпечете във фурната за 40 минути на 180 градуса блата. Когато се охлади, нарежете на произволни парчета.

Разбийте сметаната на твърда пяна, добавете кондензираното мляко и разбийте отново - това е крема. Намажете с него дъното на подготвената форма и разпределете парчетата блат и плодовете. Продължете да редувате пластовете. Запейте с разтопен шоколад.

3. С маскарпоне и плодове 

Продукти: 200 г бисквити или блат, 100 мл сладко вино, 2 банана, 100 г касис, 2 яйца, 50 г захар, 200 г маскарпоне.

Приготвяне: Начупете бисквитите, разпределете ги в чаши и залейте с вино. Бананите и касиса се разбиват с блендер и се изсипват върху бисквитите. Редувайте.

Разбийте жълтъците със захарта, добавете маскарпонето и разбийте отново. Отделно разбийте белтъците и внимателно прибавете към жълтъчния крем. Разпределете върху последния слой и поставете десерта в хладилника.

4. Със замразени горски плодове 

Бърза версия на вкусния английски десерт.

Продукти: 200 г бисквитки, 200 мл сметана, 200 г замразени плодове, 100 г захар.

Приготвяне: Добавете 50 мл вода към замразените плодове и поставете на котлона да заври и претрийте през цедка. Добавете половината захар, изчакайте да заври и гответе 10-15 минути на среден огън. Охладете готовия карамел. Начупете бисквитките и разбийте сметаната с останалата захар на пяна. Разпределете всичко на слоеве в чаши.

5. Черешов, с бишкоти 

Бишкотите са друга изпитана основа за домашно приготвени трайфъли.

Продукти: 150 г череши без костилка, 30 г захар, 1 суп. лъж. нишесте, 1 суп. лъж. вода, 6 бишкоти, 150 мл сметана, 2 суп. лъж. пудра захар.

Начин на приготвяне: Смесете захарта с черешите и оставете сместа да заври. Нишестето се разтваря в студена вода, прибавя се към черешите и се вари още минута. Студената сметана се разбива с пудра захар до пухкава пяна. Разпределете бишкотите, черешовия пълнеж и сметаната в чаши, като редувате слоевете.

6. Със сметана и грозде 

Препоръчваме ви да използвате шоколадови бисквити.

Продукти: 200 г бисквити, 150 г грозде без семки, 1 яйце, 1 ч. лъж. ванилия, 60 г масло, 2 суп. лъж. захар, 200 мл прясно мляко.

Приготвяне: Натрошете бисквитите на парчета, а гроздето - нарежете на половинки. Разбийте яйцето със захарта и ванилията. Отделно се загрява млякото и се налива на тънка струйка към яйцето, като се бърка напрекъснато. Сложете на котлона и сварете сметаната до сгъстяване, а накрая добавете маслото. Наредете слоеве от бисквити, грозде и сметана. Редувайте.

7. Бананов 

Преди сервиране оставете готовия десерт за час в хладилника, за да се напои достатъчно.

Ще ви трябват: 300 г бисквити, 2 банана, 300 мл сметана, 2 суп. лъж. пудра захар.

Приготвяне: Разбийте сметаната със захарта на пухкава пяна, начупете бисквитите на трохи, а банана намачкайте с вилица. Добавете лъжица сметана към банановото пюре и разбъркайте. Наредете слоеве банан, бисквити, крем. Редувайте.

8. С ягоди и крем от извара 

Благодарение на крема от извара, трейфелът е още по-мек и по-лек.

Ще ви трябват: 3 яйца, половин чаша захар, 3 суп. лъж. лимонов сок, 0,5 ч. лъж. лимонова кора, половин чаша брашно, 15 г масло, 1 чаша сметана, 125 г извара, 80 мл шери, 40 г бял шоколад, 80 г сладко от ягоди, 200 г ягоди, 50 г пудра захар.

Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта до побеляване, добавете лъжица лимонов сок и кората. Прибавете пресятото брашно и разтопеното масло. Разбийте отново, изсипете тестото във форма и печете около 40 минути на 170 градуса. Нарежете.

Разбийте сметаната. Отделно разбийте изварата с пудрата захар и останалия лимонов сок и смесете двата крема Нарежете ягодите на филийки и ги смесете със сладкото. Настържете шоколада. Наредете слоеве ягоди и парченца от блата. Поръсете блата с шери и покрийте с крема от извара. Редувайте. Поръсете с настърган шоколад.

9. Орехов, с карамел 

Вместо карамелен сироп може да използвате обикновен или осолен карамел.

Продукти: 300 г шоколадов блат, 100 г орехи, 200 г карамелен сироп, 200 мл сметана, 50 г пудра захар.

Начин на приготвяне: Запечете орехите и ги накълцайте. Надробете пандишпановия блат на трохи, разбийте сметаната с пудрата захар на пухкава пяна. Намажете формите с карамелен сироп, поръсете с ядки, бисквитени трохи и крем. Повторете слоевете. Оставете десерта да престои в хладилника.